Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles ( CRUE-TIC) ha publicat  una guia que el seu objectiu és impulsar i ajudar a les universitats nacionals a engegar iniciatives de dades obertes pròpies; contribuint en la construcció d'una universitat oberta del segle XXI. 

" /> Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles ( CRUE-TIC) ha publicat  una guia que el seu objectiu és impulsar i ajudar a les universitats nacionals a engegar iniciatives de dades obertes pròpies; contribuint en la construcció d'una universitat oberta del segle XXI. " /> PAe - Guia de recomanacions per a una universitat oberta
accesskey_mod_content

Guia de recomanacions per a una universitat oberta

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

03 setembre 2014

Logo datos.gob.es

La Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE-TIC) ha publicat  una guia que el seu objectiu és impulsar i ajudar a les universitats nacionals a engegar iniciatives de dades obertes pròpies; contribuint en la construcció d'una universitat oberta del segle XXI. 

A través d'aquest document, s'estableixen les bases sobre les quals les universitats a Espanya poden obrir les seves dades de forma coherent, desenvolupant polítiques d'accés obert al coneixement, tant docent com a investigador.

El document brinda una introducció general a la cultura de dades obertes, fent un recorregut pels diferents conceptes i els seus fonaments i incloent exemples d'iniciatives d'obertura. Al seu torn, promou l'adopció institucional de polítiques que fixin l'orientació i abast de les iniciatives proposant una sèrie de formulacions bàsiques d'aquestes polítiques i assumint el decàleg de bones pràctiques en obertura de les dades creat en el Dia Open Data a Euskadi, celebrat l'any 2012:

1. Publicació de dades en formats oberts i estàndards.

2. Esquemes i vocabularis consensuats i metadades obertes.

3. Inventari en un catàleg de dades estructurat.

4. Dades accessibles des d'adreces web persistents i amigables.

5. Mínim de datasets relatius al nivell de competències de l'organisme i la seva estratègia d'exposició de dades

6. Compromís de servei, actualització i qualitat de la dada.

7. Monitoratge i avaluació de l'ús i servei mitjançant mètriques.

8. Dades sota condicions d'ús no restrictives i comuns.

9. Evangelització i ensenyament en l'ús de dades.

10. Recopilació d'aplicacions, eines i manuals per motivar i facilitar la reutilització.

Per ajudar a les universitats a determinar què dades obrir, s'ha realitzat una revisió els portals de dades obertes d'universitats a escala internacional i fruit d'aquest treball el document inclou un llistat amb les categories de dades més habituals publicats per les institucions acadèmiques. A més, el grup CRUE-TIC està treballant actualment en un cens inicial consensuat de datasets (accés, matrícula, qualificacions i graduació d'estudiants, docència impartida, recerca realitzada, recursos humans, economia, i recursos materials) que augmenti el valor de la informació en facilitar la seva combinació i comparació, permeti enllaçar les dades i possibiliti el desenvolupament nous productes i serveis.

Aquesta guia ofereix també una sèrie de recomanacions tècniques per orientar i facilitar l'anàlisi tècnica als departaments de TU de les universitats que emprenguin el camí cap a la publicació de les seves dades en obert.

Aquestes pautes estableixen tres nivells de complexitat en el desenvolupament d'un portal open data tenint en compte el volum de dades publicades i la periodicitat d'actualització:

  • Nivell 1: Fins a 100 datasets i fins a 10 datasets que requereixen actualització setmanal.
     
  • Nivell 2: Fins a 1.000 datasets, fins a 100 datasets que requereixen actualització setmanal.
     
  • Nivell 3: Superior a 1.000 datasets o més de 100 conjunts que requereixin actualització semanal.en base a això, el document analitza les solucions tecnològiques i descriu unes infraestructures orientatives incloent l'estructura de les metadades; els formats (estructurat, semàntic, enriquit); l'emmagatzematge de la informació; frameworks; la integració amb els sistemes d'informació existents i els llenguatges de consulta.

Finalment, es descriuen les iniciatives de dades obertes engegades o en desenvolupament en 7 universitats espanyoles: Universitat Pablo d'Olavide, Universitat Pompeu Fabra, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I, Universitat de León i Universitat de Granada.

Amb aquest tipus de treballs, el grup CRUE-TIC pretén fomentar el treball coordinat, evitar replicar els esforços d'anàlisis i disseny de solucions i afavorir la col·laboració entre universitats.

Font de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert