Per a aquesta edició de l'Informe Informe del Sector intermediari de la informació , l'ASSETGI ASSETGI ha analitzat 697 empreses; 35 més que en l'edició anterior. cal destacar que la informació financera utilitzada per a vendes i empleats correspon a l'exercici 2017, ja que al tancament de l'informe no estava encara disponible la informació de 2018.
Les principals conclusions de l'informe són:
- El 97% de les empreses del Sector intermediari de la informació utilitzen dades obertes del sector públic. A més, tres de cada cuarto combinen aquesta informació amb dades privades. En aquest context, no és d'estranyar que el 83% dels enquestats opinin que l'obertura de bases de dades i l'accés a les mateixes per a la seva reutilització és prioritari per a l'evolució del sector.
- Més de la meitat de les empreses se situen en la Comunitat de Madrid (37%) i Catalunya (18%). No obstant això, el Sector intermediari de la informació es troba representat en totes les Comunitats Autònomes del territori nacional, a excepció de les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla.
- 3 sectors continuen concentrant la major part de l'activitat. La majoria de les empreses infomediarias estan especialitzades en la “informació geogràfica” (22%), els “estudis de mercat” (21%) i el subsector “econòmic i financer” (20%).
- Un sector sostenible en el temps, però amb un gran nombre de noves empreses. El 60% de les empreses analitzades té més de 10 anys i gairebé un terç (29%) supera la vintena - com a curiositat, l'empresa més antiga data de 1947-. Però també és un sector que atreu a nous actors, ja que el 31% de les empreses han estat creat en els últims 5 anys.
- La facturació creix un 5,4% pel que fa a l'any anterior. En concret, la xifra de negoci agregada del Sector intermediari de la informació és d'1.796.778.748€. Aquesta xifra és molt positiva, encara que cal assenyalar que la majoria de la facturació es concentra en unes poques empreses de gran grandària.
- I el nombre d'empleats augmenta un 4,6%, fins a aconseguir els 20.229 treballadors. Estos dades són molt positius, ja que el creixement de l'ocupació en el total de l'economia espanyola va ser de 2,9%.
- El capital subscrit agregat del sector supera els 300 milions d'euros. Tras dos anys consecutius de descens, el capital subscrit agregat ha experimentat un creixement del 10% en aquest exercici, encara que continua sense arribar al nivell anterior a 2016.
- El 70% de les empreses presenta beneficis. El 70% de les empreses presenten una mitjana de beneficis d'aproximadament 300.000 euros, sent la mitjana de pèrdues del 30% restant similar, però de signe negatiu. Igual que en anys anteriors, el benefici net generat ha superat els 62 milions d'euros.
- Sota risc comercial. La probabilitat de risc d'impagament a 12 mesos és moderat o mínim pel 74% de les empreses.
- L'anàlisi de dades i el Big Data despunten novament com els principals reptes del Sector intermediari de la informació, seguits molt d'a prop, per l'obertura de noves fonts. Per la seva banda, les barreres per a la reutilització més esmentades pels enquestats són la diferent disponibilitat d'informació pública entre Comunitats Autònomes i Ajuntaments.
L'informe acaba mostrant una sèrie de casos d'èxit en empreses infomediarias, com a reutilitzadors, i del sector públic, com a publicadors de dades obertes.
En definitiva, ens trobem davant un sector amb bona salut, que ha experimentat un creixement notable pel que fa a l'any anterior, i les perspectives del qual de futur són positives: més de la meitat dels enquestats (65%) estimen que el Sector intermediari de la informació creixerà al llarg d'aquest any, concretament entre el 2-5%.