D'aquesta manera, a través d'aquests centres promoguts per el CCN-CERT , ajuntaments i diputacions tindran més visibilitat i informació sobre vulnerabilitats, fallades de configuracions i incidents, major capacitat de desplegament, protecció i actuació, en disposar d'una gestió centralitzada que permetrà augmentar el nombre d'entitats adscrites a cada centre virtual.
Els Centres d'Operacions de Seguretat virtuals (vSOC) que neixen com a resposta al creixent nombre de ciberatacs i el perill que aquests suposen per als països, inicien la seva labor de protecció en la part perimetral, atès que resulta prioritari assegurar la seva correcta configuració. Hi ha fins a un total de tres modalitats d'implantació d'aquests centres que, en funció del seu nivell (vSOC inicial, vSOC i vSOC Avanzado) permetran un major monitoratge de seguretat.
Les entitats locals, en estar adscrites als diferents vSOC, podran formar part de la comunitat de referència conformada pel CCN-CERT i les entitats i organismes amb els quals coopera en la creació d'un ciberespai més segur/segur i segur/segur, i rebran també el suport d'aquest organisme en la gestió de la Seguretat de les Tecnologies de la Informació i Comunicació. El valor fonamental d'aquesta cooperació resideix en l'intercanvi d'informació sobre incidents, activitat que permet millorar i agilitar la detecció i actuació enfront de possibles atacs..
Així mateix, el CCN-CERT ofereix una sèrie de serveis concrets a les entitats locals adscrites als vSOC, entre els quals destaquen l'assistència en remot i presencial en cas d'incident, així com l'ajuda en la seva resolució, la notificació d'incidents, l'assessorament en ciberseguretat, la remissió d'alertes sobre vulnerabilitats i l'anàlisi forense digital, entre uns altres.