accesskey_mod_content

Informe de la Dècada Digital 2023

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

El ‘Informe de la Dècada Digital 2023’ de la Comissió Europea sustituye i amplia la sèrie d'informes publicats en anys anteriors titulats Índex d'Economia i Societats Digitals -DESI- i inclou les actuacions que cada país ha realitzat per aconseguir les metes i objectius establerts en la Dècada Digital. Aquest informe està orientat a mesurar i avaluar, a través d'un seguiment individualitzat, els avanços i l'evolució de cadascun dels Estats membre de la Unió Europa en matèria de digitalització.

L'informe de 2023 constata la millora d'Espanya en tots els indicadors respecte a l'anterior informe DESI i la Comissió Europea presenta una visió molt positiva sobre els esforços realitzats en els diferents projectes i iniciatives de digitalització desplegades amb l'Agenda Espanya Digital, alineada amb els objectius del programa de la Dècada Digital.

A l'apartat de digitalització dels serveis públics, l'informe destaca el bon comportament d'Espanya i el seu posicionament per sobre de la mitjana europea en pràcticament tots els àmbits analitzats. En particular, Espanya se situa molt per sobre de la mitjana de la UE en els indicadors que mesuren el nombre d'usuaris dels serveis de l'administració electrònica (84% enfront de 74%); la disponibilitat dels serveis púbics online per a la ciutadania (86% enfront del 77%) i per a les empreses (91% enfront del 84%); la proactividad de les administracions públiques a l'hora de proporcionar formularis pre-emplenats a ciutadans i empreses (83% enfront de 68%) i l'accés als historials mèdics electrònics (83% enfront de 72%).

Aquestes dades mostren l'alt nivell d'interacció en línia entre les autoritats públiques, la ciutadania i les empreses. L'informe destaca que España está implementando actualmente varias medidas que mejorarán el nivel de los servicios públicos más demandados. Entre elles, la Comissió cita: el programa App Factory per al desenvolupament d'aplicacions mòbils; La meva Carpeta Ciutadana, la nova app que acumula ja més d'1.400.000 descàrregues; la digitalització i modernització d'entitats locals; el llançament d'un Ecosistema Digital Inter-administratiu; l'Estratègia Nacional de Serveis Cloud o el desenvolupament d'un servei d'automatització intel·ligent (SAI).

En el marc de l'objectiu que el 100% dels ciutadans de la UE tinguin accés a la seva història clínica electrònica, la Comissió destaca que Espanya està duent a terme un espai de dades sanitàries per recopilar dades de salut, procedents de diferents sistemes d'informació, i processar-ho i analitzar-ho per millorar una sèrie d'àrees, com el diagnòstic i els tractaments; prediccions de riscos per a la salut; identificació de patrons; i l'accés dels ciutadans als seus registres sanitaris.

Enllaços relacionatsEnllaços relacionats