accesskey_mod_content

La Biblioteca Nacional i Red.es impulsen la reutilització del patrimoni digital amb BNElab

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

29 maig 2017

Mitjançant aquest Pla la Comissió Europea ofereix una visió plurianual detallada de les accions prèvies i complementàries de la normalització TIC a Europa a desenvolupar per donar suport a les polítiques públiques comunitàries.

La  Biblioteca Nacional d'Espanya(Obre en nova finestra)  cuenta con unos fondos digitales compuestos por 184.000 títulos y 30 millones de páginas libremente accesibles a través de Internet. Con el objetivo de impulsar su reutilización para crear nuevos productos y servicios, la directora de la BNE, Ana Santos Aramburo, y el director general de Red.es, José Manuel Leceta, han presentado hoy BNElab, un nuevo espacio virtual.

Este proyecto es fruto de un convenio firmado en 2016 entre ambas instituciones y supone un impulso al indudable valor cultural de los fondos de la BNE. Las Tecnologías de la Información y la Comunicación (TIC) han transformado por completo el acceso a los contenidos de las instituciones y, al mismo tiempo, abren vías alternativas para su reutilización. Esta realidad se traduce en el nacimiento de nuevas empresas que ponen en marcha modelos de negocio basados en la creación de herramientas y aplicaciones de valor añadido, a partir de los contenidos del sector público.

Les possibilitats de reutilització d'aquest patrimoni digital són importants en àmbits tan dispars com l'educació, l'entreteniment, la recerca o la innovació tecnològica, artística o humanística, en ser motor d'aprenentatge i coneixement, de desenvolupament tecnològic i econòmic, i d'innovació i creació.

BNElab és només una de les múltiples línies de treball que han emprès BNE i Red.es. Entre elles destaquen millorar i enriquir els conjunts de dades de la BNE, al mateix temps que promoure la seva lliure reutilització. També es fomenta la creació de  nous productes i serveis digitals, a partir de les col·leccions de la BNE que mostrin nous usos del patrimoni i el seu interès per a sectors molt diferents. Però, sobretot, aquesta línia de col·laboració cerca proporcionar les eines digitals perquè siguin uns altres els qui reutilitzin i donin nous usos a aquest patrimoni.

Els projectes ja engegats dins d'aquesta iniciativa, així com un avanç dels quals es presentaran pròximament, poden veure's en  www.bne.es/bnelab(Obre en nova finestra) , espai inicial que s'anirà construint i ampliant en els propers mesos.

"Joc filharmònic": primera proposta de reutilització

Amb la presentació d'aquest projecte es fa pública també una de les primeres propostes, el   Joc filharmònic(Obre en nova finestra)  . Es tracta d'un desenvolupament tecnològic innovador realitzat a partir d'un manuscrit del segle XVIII que es conserva en els fons de la BNE. Proposa un mètode de creació de minuetos a través d'un joc de daus.

El projecte reprodueix i recrea digitalment el funcionament d'aquest joc, molt popular en la seva època i que va ser concebut com un entreteniment destinat a les reunions socials, però també com un estudi teòric de composició musical. Mitjançant un senzill joc de daus, qualsevol persona sense coneixements musicals podia compondre infinitat de petites peces en forma de minuet.    

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)   

  • Cooperació interadministrativa
  • Serveis electrònics