accesskey_mod_content

El Consorcio E-ARK publica el Informe Anual 2023 de la Iniciativa eArchiving

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

22 abril 2024

La Iniciativa eArchiving és un component crucial del Programa de Polítiques del Decenni Digital (DDPP) de la Unió Europea, que el seu objectiu és fomentar una societat digital sostenible. Acaba de publicar el seu Informe Executiu de 2023.

La Iniciativa eArchiving, que forma part del Programa de Política de la Dècada Digital de la UE, està dirigida pel Consorci I-ARK i supervisada per la Direcció general de Xarxes, Continguts i Tecnologia de Comunicacions (Connect) de la Comissió Europea, i se centra a establir infraestructura tècnica, actualitzar especificacions i fomentant la col·laboració.

Components de gestió de projectes de la Iniciativa eArchiving

 

La Iniciativa eArchiving és un component crucial del Programa de Polítiques del Decenni Digital (DDPP) de la Unió Europea (UE), que el seu objectiu és fomentar una societat digital sostenible. Amb el creixement exponencial de les dades, especialment en àrees com el Patrimoni Cultural Digital 3D, la iniciativa enfronta el desafiament no solament d'emmagatzemar grans quantitats de dades, sinó també de fer la transició de les dades heretades de formats analògics a electrònics. Aquesta tasca es veu agreujada per la necessitat d'adherir-se als sistemes i solucions creats en la UE, inclòs l'arxiu electrònic, enmig de l'avanç de tecnologies com la informàtica d'alt rendiment, la intel·ligència artificial i la ciberseguretat.

L'objectiu principal de la iniciativa és garantir un arxiu electrònic sostenible en tota Europa, oferint estàndards, eines i recursos de formació de codi obert. Dirigit pel Consorci I-ARK, implica contribucions clau d'organitzacions de tota Europa. El progrés de la iniciativa és supervisat per la DG CNECT, garantint una gestió transparent i el compliment dels KPI i els terminis establerts.

Al llarg de la seva primera fase, la iniciativa es va centrar a establir una infraestructura tècnica, incloses estratègies sòlides de comunicació i gestió de riscos. També va llançar llocs web per millorar l'accessibilitat als recursos d'arxiu electrònic. Són fonamentals per a la iniciativa especificacions com el paquet d'informació d'enviament I-ARK, el paquet d'informació d'arxiu i el paquet d'informació de difusió, que garanteixen la preservació i recuperació del contingut digital. A més, les Especificacions d'informació sobre tipus de contingut (CITS) s'adapten a tipus de contingut de dades específiques.

L'any inaugural de la Iniciativa va ser testimoni d'actualitzacions menors de les especificacions, centrant-se principalment a millorar la claredat i la correcció. La participació dels usuaris a través dels repositoris de GitHub ha estat fonamental en aquest procés. També s'han dirigit esforços als processos de validació i al desenvolupament del Segell de Conformitat d'eArchiving.

Diversos esdeveniments, incloses iniciatives de creació de capacitats, reunions de xarxes d'especialistes i presentacions en reunions de DLM, han facilitat la participació i l'establiment de contactes dels usuaris. La col·laboració amb els projectes de serveis genèrics del Mecanisme Connectant Europa (MCE) ha estat crucial, assegurant la continuïtat i el suport a les activitats d'arxiu electrònic.

Una fita important ha estat el desenvolupament d'un pla d'estudis d'eArchiving per a l'educació superior, que promou una adopció i comprensió més àmplies dels principis d'eArchiving. La iniciativa també va llançar una Taula de Suport per atendre consultes i inquietuds dels usuaris.

Les prioritats actuals inclouen finalitzar el pla d'estudis d'eArchiving i llançar el Segell de Conformitat. La Fase II té com a objectiu consolidar encara més els esforços, amb plans per a un esdeveniment d'Especificacions al maig de 2024 per avaluar l'adopció per part dels usuaris i recopilar comentaris.

En resum, la Iniciativa eArchiving exerceix un paper vital en la promoció de pràctiques sostenibles d'eArchiving en tota Europa, facilitant l'accés a recursos i fomentant la col·laboració dins de la comunitat de preservació digital.

L'Informe Executiu 2023

L'Informe Informe Anual d'eArchiving 2023(Obre en nova finestra) marca la conclusió de la Fase I de l'Adquisició d'eArchiving, que va començar a l'octubre de 2022. Aquesta fase es basa a les bases establertes pel bloc de construcció eArchiving4 i el seu predecessor, el Projecte I-ARK5 original. La Iniciativa eArchiving està sota l'adreça d'I-ARK Consorci, liderat pel líder del grup AIT Austrian Institute of Technology GmbH6 , amb contribucions clau dels membres del grup Highbury R&D Ltd (Irlanda), DLM Forum MTÜ (Estònia), Gabinet Umbus SL (Espanya) i KEEP Solucions LDA (Portugal).

A més, quinze organitzacions (entitats en les quals confiem) activament Participa en aquesta iniciativa a través del Fòrum DLM, i AIT també col·labora amb sis subcontractistes. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és promoure l'arxiu electrònic sostenible en tota Europa i proporcionar accés als estàndards, especificacions, eines, procediments de validació, recursos de capacitació i serveis d'extensió. Aquesta missió s'aconsegueix a través de cinc activitats principals, com s'il·lustra a continuació.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic