accesskey_mod_content

Neix GÉANT, l'eina europea per a la selecció, declaració, compliment i tasques associades de llicències

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

17 abril 2024

GÉANT és el resultat de la col·laboració de les Xarxes Nacionals Europees de Recerca i Educació (NREN). i té com a objectiu oferir un ecosistema d'informació d'infraestructura i serveis per promoure la recerca, l'educació i la innovació a escala global.

Les eines de programari GÉANT formen una pila de tecnologia que recolza el cicle de vida complet del desenvolupament de programari, des de la gestió de requisits, passant per la gestió de problemes/tasques, fins al repositori de codi font i a través del servei d'implementació i integració contínua fins al repositori de binaris i la implementació de producció. La pila inclou Jira, Bamboo, Bitbucket, Sonarqube, Artifactory, QALab, Gitlab i altres eines. 

Quant a les llicències de codi obert, GÉANT proporciona una guia de gestió i selecció de llicències de programari, que destaca la importància i els mèrits de les llicències de programari de codi obert, les condicions d'OSS i molts altres aspectes. Es fa càrrec de la quadrícula d'anàlisi Joinup Licensing Assistant (JLA), que, quan existeix elecció de llicència, facilita enormement la selecció de la llicència més adequada alineada amb l'estratègia dels desenvolupadors i la comunitat d'usuaris (el que, segons la llicència, un licenciatario pot, deu o no pot fer; el nivell de compatibilitat, suport i context legal).

Si bé es permeten totes les llicències certificades OSI, la política de drets de propietat intel·lectual de GÉANT generalment recomana encaridament l'ús de llicències permissives. Suposem que aquesta recomanació es deu al desig de minimitzar els riscos d'incompatibilitat i oferir la major possibilitat possible de reutilitzar i combinar el codi font cobert. No obstant això, per respectar el principi que el codi font pagat amb diners públics ha de seguir sent públic (fins i tot en el cas d'obres derivades), les llicències permissives no ofereixen cap garantia. En aquest punt, la guia il·lustra el lloc particular de la llicencia EUPL-1.2, que té l'avantatge “copyleft” de preservar el caràcter públic del codi cobert, al mateix temps que ofereix la màxima compatibilitat amb altres llicències, sense caràcter viral per combinar i vincular lliurement. components amb llicència diferent, però amb cobertura de totes les maneres de distribució, inclosa la distribució remota (SaaS).

Panell de llicència GEGANTA

Importància del programari de codi obert i les llicències

Aquests són els factors clau relacionats amb l'ús de programari de codi obert (OSS):

  • El treball depèn cada vegada més de l'OSS. Els desenvolupadors, les Xarxes Nacionals de Recerca i Educació (NREN) i GÉANT utilitzen, adapten, creen i recolzen àmpliament i cada vegada més l'OSS.
  • En un context més ampli, les comunitats de TIC i I+I valoren l'OSS per la seva rendibilitat, transparència, col·laboració, personalització, independència dels proveïdors, longevitat, seguretat, valor educatiu, compatibilitat, valors ètics i filosòfics, accessibilitat i més (detallat a continuació).
  • Les llicències OSS garanteixen que el programari sota llicència segueixi sent gratuït, eviten l'apropiació i ajuden a evitar l'abandó.
  • Declarar una llicència de programari fa que sigui més fàcil seleccionar què altres codis i biblioteques es poden incorporar al projecte i com uns altres poden usar, adaptar i contribuir al programari.
  • Les consideracions sobre llicències són fonamentals quan es distribueix o es comparteix programari, ja que les llicències OSS venen amb condicions específiques.
  • La declaració d'una llicència i el compliment de la llicència també són essencials per raons legals i d'usabilitat del programari, la qual cosa garanteix una major transparència i col·laboració.
  • Complir amb els requisits de les llicències aplicades (incloses les de les dependències) millora la transparència del projecte de programari dins de la comunitat en general.

El programari de codi obert és important en diversos àmbits, inclosos la tecnologia, la recerca i l'educació, les empreses i el govern. Exerceix un paper crucial en la promoció de l'asequibilidad, la transparència, la col·laboració i la innovació tecnològica. Permet a persones i organitzacions prendre el control de les seves solucions de programari, adaptar-les a les seves necessitats i contribuir a una comunitat global de desenvolupadors i usuaris.

  1. Rendible : el programari de codi obert sol ser d'ús gratuït, la qual cosa redueix significativament els costos d'adquisició de programari i llicències per a individus, empreses i organitzacions. Aquesta rendibilitat és especialment crítica per a les empreses més petites, les institucions educatives i els governs amb restriccions pressupostàries.
  2. Transparència : el programari de codi obert es basa en processos de desenvolupament oberts i transparents. Qualsevol pot revisar el codi font per comprendre com funciona el programari, la qual cosa millora la confiança i la seguretat. Aquesta transparència és particularment important per al programari utilitzat en aplicacions crítiques, com la ciberseguretat i l'atenció mèdica.
  3. Col·laboració comunitària : els projectes de codi obert solen tenir comunitats grans i diverses de desenvolupadors i usuaris que col·laboren per millorar el programari. Aquest enfocament col·laboratiu dona com a resultat ràpides correccions d'errors, actualitzacions i millores de funcions. També fomenta la innovació i l'intercanvi de coneixements.
  4. Personalització : els usuaris de programari de codi obert tenen la llibertat de modificar i personalitzar el codi per adaptar-ho a les seves necessitats específiques. Aquesta flexibilitat permet a les empreses i als individus adaptar el programari als seus requisits únics, donant-los un avantatge competitiu.
  5. Independència del proveïdor : amb el programari propietari, els usuaris sovint estan atrapats en l'ecosistema d'un únic proveïdor. El programari de codi obert redueix la dependència d'un proveïdor, ja que els usuaris tenen accés al codi font i poden canviar de proveïdor de serveis o modificar el programari segons sigui necessari.
  6. Longevitat : el proveïdor pot suspendre el programari propietari, deixant als usuaris sense suport ni actualitzacions. El programari de codi obert tendeix a tenir una vida útil més llarga, ja que la comunitat pot fer-se càrrec del manteniment i el desenvolupament si el projecte original perd impuls.
  7. Seguretat : si ben el programari de codi obert no és immune a les vulnerabilitats, la seva transparència permet que una comunitat global auditi contínuament el codi a la recerca de/a la recerca de falles de seguretat. Quan es descobreixen vulnerabilitats, es poden solucionar ràpidament. Per contra, la seguretat del programari propietari depèn únicament dels recursos i prioritats del proveïdor.
  8. Educació i aprenentatge : el programari de codi obert fomenta l'aprenentatge i el desenvolupament d'habilitats/habilitats. Els estudiants i aspirants a desenvolupadors poden estudiar, modificar i contribuir a projectes de codi obert, adquirint experiència pràctica i exposició al desenvolupament de programari del món real.
  9. Compatibilitat : els estàndards oberts i el programari de codi obert sovint van de la mà, la qual cosa promou la compatibilitat i la interoperabilitat entre diferents programari i sistemes i redueix les barreres a l'intercanvi de dades i la col·laboració.
  10. Valors ètics i filosòfics : el moviment de codi obert té les seves arrels en valors com la transparència, la col·laboració i la idea que el programari ha de ser un ben públic. Moltes persones i organitzacions trien programari de codi obert per alinear-se amb aquests valors i principis.
  11. Accessibilitat global : el programari de codi obert és accessible per a usuaris de tot el món, independentment de la seva ubicació o situació econòmica. Aquesta accessibilitat promou la inclusió digital i anivella les condicions per a tots els usuaris.

A més d'aquests factors generals relacionats amb l'OSS, existeixen diversos requisits i recomanacions aplicables en el context de GÉANT, alguns dels quals estan implícits en Política de DPI(Obre en nova finestra) :

  • Cada projecte de programari de GÉANT ha de seleccionar i aplicar una llicència OSS adequada que s'ajusti a les necessitats de l'equip de desenvolupament de programari i a les de la comunitat d'usuaris.
  • Iniciï el procés de concessió de llicència amb antelació perquè sigui més fàcil configurar una llicència i mantenir el compliment.
  • La llicència triada ha de ser compatible amb les llicències de tots els components utilitzats perquè s'eliminin els riscos de propietat intel·lectual i de llicència en GÉANT.
  • És preferible col·locar el codi font OSS en un repositori de codi públic i versionat amb una indicació clara de la llicència utilitzada .
  • La informació de drets d'autor ha d'indicar la participació i el suport de GÉANT. Aquesta informació subratlla que el treball es va realitzar dins del projecte GÉANT o va rebre suport del mateix i identifica qui va ser l'autor del programari produït.
  • Avaluar els components i el programari utilitzats aplicant llestes de verificació comunes de qualitat i confiabilitat del programari, per garantir que els components utilitzats i el programari produït siguin segurs/segurs. 
  • Usar serveis de composició de programari i anàlisi de llicències (SCA i SLA) que realitzin revisions i auditories relacionades dissenyades per ajudar a determinar la llicència OSS adequada per al programari i garantir el compliment de la llicència. Identificar i abordar les vulnerabilitats al programari que pot detectar la SCA millora la seva qualitat i beneficia a la comunitat més àmplia a la qual contribueix el seu equip.
  • Configurar fluxos de treball de contribució, comunicació i governança que garanteixin el compliment de la llicència del programari.
  • Adherir-se als estàndards de la comunitat de domini en desenvolupament de programari, concessió de llicències, subministrament de metadades sobre programari, documentació, registre en registres comunitaris rellevants, citació i promoció de programari.
  • Si escau, habilitar i assessorar sobre la citació i referenciación de programari en articles científics, presentacions, tutorials, etc., assegurant que aquestes referències siguin inequívoques i permanents.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) (Interoperable EU)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) (Wiki GEANT)

  • Interoperabilitat