"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".
Hui, el Centre Europeu per a la Transparència Algorítmica (ECAT) serà inaugurat oficialment per el Centre Comú d'Investigació de la Comissió a Sevilla. La inauguració estarà marcada amb un esdeveniment de llançament que es transmetrà ací .
L'esdeveniment reunix a representants de les institucions de la UE, el món acadèmic, la societat civil i la indústria per a discutir els principals desafiaments i la importància a nivell social de supervisar com s'utilitzen els sistemes algorítmics. Tras un missatge de vídeo del Comissari de Mercat Interior, Thierry Breton , el públic se submergirà en el treball actual i previst d'ECAT, inclosa una mostra preliminar del seu potencial a través de demostracions en directe.
El paper d'ECAT baix la Llei de Servicis Digitals
La Llei de Servicis Digitals imposa requisits de gestió de riscos per a les empreses designades per la Comissió Europea com Plataformas en línia molt grans i Motors de cerca en línia molt grans. Bajo este marc, les plataformes designades hauran d'identificar, analitzar i mitigar una àmplia gamma de riscos sistèmics en les seues plataformes, que van des de com el contingut il·legal i la desinformació poden amplificar-se a través dels seus servicis fins a l'impacte en la llibertat d'expressió o la llibertat dels mitjans. De la mateixa manera, s'han d'avaluar i mitigar els riscos específics entorn de/entorn de la violència de gènere en línia i la protecció dels menors en línia i la seua salut mental. Los plans de mitigació de riscos de les plataformes i motors de cerca designats estaran subjectes a una auditoria i supervisió independents per part de la Comissió Europea.
ECAT proporcionarà a la Comissió experiència tècnica i científica interna per a garantir que els sistemes algorítmics utilitzats per les plataformes en línia molt grans i els motors de cerca en línia molt grans complisquen amb els requisits de gestió de riscos, mitigació i transparència en la DSA. Esto inclou, entre altres tasques, la realització de anàlisis tècniques i avaluacions d'algoritmes . Un equip interdisciplinari de científics de dades, experts en intel·ligència artificial, científics socials i experts legals combinarà la seua experiència per a avaluar el seu funcionament i proposar millors pràctiques per a mitigar el seu impacte. Açò serà crucial per a assegurar l'anàlisi exhaustiva dels informes de transparència i autoavaluació de riscos presentats per les empreses designades, i per a realitzar inspeccions als seus sistemes quan ho requerisca la Comissió.
Esta missió no podria aconseguir-se sense una adequada capacitat d'investigació i prospectiva , que també són inherents a l'enfocament d'ECAT. Els investigadors del JRC aprofitaran i avançaran encara més en la seua llarga experiència en el camp de la Intel·ligència Artificial (IA), que ja ha sigut fonamental en la preparació d'altres normes importants com la Llei de IA, el Pla Coordinado sobre IA i la seua revisió de 2021. Els investigadors d'ECAT no solament se centraran a identificar i abordar els riscos sistèmics derivats de les plataformes en línia molt grans i els motors de cerca en línia molt grans, sinó que també investigaran l'impacte social a llarg termini dels algoritmes.
Fons i dades d'interés
El 15 de desembre de 2020, la Comissió va presentar la proposta sobre la DSA juntament amb la proposta sobre la Llei de Mercats Digitals (DMA) com un marc integral per a garantir un espai digital més segur i just per a tots. Després de el acord polític aconseguit pels colegisladores de la UE a l'abril de 2022, va entrar en vigor el DSA el 16 de novembre de 2022. La data límit perquè les plataformes i els motors de cerca publicaren el nombre dels seus usuaris actius mensuals era el 17 de febrer de 2023. La Comissió està ara en procés d'analitzar les publicacions amb la intenció de designar Plataformes en línia molt grans i en línia molt grans Motors de cerca, que tindran quatre mesos a partir de la designació per a complir amb totes les obligacions de la DSA i, en particular, per a presentar la seua primera avaluació de riscos. A partir del 17 de febrer de 2024, la DSA s'aplicarà a tots els servicis d'intermediació; per a la mateixa data, els Estats membres han de nomenar coordinadors de servicis digitals.
El DSA s'aplica a tots els servicis digitals que connecten als consumidors amb béns, servicis o contingut. Crea noves obligacions integrals perquè les plataformes en línia reduïsquen els danys i contraresten els riscos en línia, introduïx fortes proteccions per als drets dels usuaris en línia i col·loca les plataformes digitals baix un nou marc únic de transparència i responsabilitat. Diseñadas com un conjunt únic i uniforme de regles per a la UE, estes regles brindaran als usuaris noves proteccions i seguretat jurídica a les empreses en tot el mercat únic. La DSA és una caixa de ferramentes regulatòria única en el seu tipus a nivell mundial i establix un punt de referència internacional per a un enfocament regulatori per als intermediaris en línia.
Per a més informació es pot visitar estes pàgines:
Font original de la notícia
- Cooperació interadministrativa
- Govern obert, Informes i Estudis