Estes jornades són, al mateix temps, un repte i una fita. Són una fita perquè és la primera vegada que ens reunim acadèmics i professionals per a tractar un tema tan sensible i rellevant per a la ciutadania com la qualitat de la comunicació tributària. I són un repte perquè abordem este tema des d'una perspectiva col·laborativa interdisciplinària i interinstitucional.
Per a açò, comptem amb ponències i taules redones que abordaran la comunicació tributària en tota la seua complexitat:
- Datos de primera mà de defensors, síndics i Defensor del Contribuent sobre les queixes de la ciutadania sobre la qualitat (o falta d'ella) de les comunicacions que reben de les Administracions tributàries.
- La relació de la comunicació tributària amb el bon govern i la bona administració.
- La perspectiva jurídica experta sobre el funcionament d'alguns procediments tributaris i les seues possibilitats de millora.
- La descripció del discurs tributari en els documents que rep el contribuent.
- El grau en què este discurs resulta (in)comprensible per al ciutadà segons les indicacions o suggeriments de redacció clara.
- Les iniciatives de l'Administració per a optimitzar les seues interaccions amb la ciutadania i per a transformar la qualitat de les comunicacions tributàries basades en la investigació científica sobre el tema.
Este esdeveniment ho organitzem conjuntament:
- la Càtedra Universitat de Barcelona-Diputació de Barcelona (UB-DIBA) de Comunicación Clara Aplicada a les Administracions Públiques
- el nostre projecte El dret a entendre la comunicació tributària. Anàlisi i clarificació del discurs emprat en els procediments de recaptació (PID2020-114308RB-I00, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i l'Agència Estatal d'Investigació).