accesskey_mod_content

Guia pràctica per a la publicació de Dades Obertes usant APIs

09 juliol 2020

Esta nova guia complementa la publicada al març en la qual es posava el focus en el format CSV. S'emmarca dins de la sèrie de documents elaborats per Datos.gob.es dirigits a orientar als editors en l'ús adequat dels formats i els mitjans d'accés més utilitzats a dades obertes.

Una interfície de programació d'aplicacions o API és un mecanisme que permet la comunicació i intercanvi d'informació entre sistemes. Les plataformes de dades obertes, com  datos.gob.es(Obri en nova finestra) , expliquen amb este tipus de ferramentes per a interactuar amb el sistema d'informació i consultar les dades sense necessitat d'un coneixement de l'estructura interna o de la tecnologia utilitzada en el seu desenvolupament. 

Gràcies a les APIs, els reutilisadors poden accedir més fàcilment la informació que necessiten de forma automàtica, sent possible ajustar la descàrrega exclusivament a les dades requerides. 

Cada vegada són més els organismes que aposta per este tipus de mecanismes, sobretot per a publicar dades amb alta freqüència d'actualització com les dades en temps real. La pròpia  directiva europea de sobre dades obertes i reutilització de la informació del sector públic(Obri en nova finestra)  referix la necessitat de comptar amb este tipus de mecanismes per a la publicació de dades dinàmiques i d'alt valor. És habitual usar APIs per a accedir a dades meteorològiques, de transport públic o els produïts per sensors de monitoratge urbans, encara que cal destacar que les APIs són adequades per a consumir tot tipus de dades. 

Amb l'objectiu de ajudar a aquells portals de dades obertes que encara no expliquen amb una API, des de datos.gob.es s'ha elaborat una  Guia(Obri en nova finestra) amb les principals pautes a seguir a l'hora de definir i posar en marxa este mecanisme d'accés a les dades. 

Què pot trobar el lector en esta guia?

La guia comença amb un primer apartat dedicat a entendre què són les APIS i quin és el seu valor. En ell s'explica com funcionen i s'implementen. Per a aquells que vullguen ampliar la informació, es recomana realitzar la unitat formativa  ”Bones pràctiques en el disseny de APIs i Linked Data”(Obri en nova finestra)

A continuació, la guia se centra en les pautes de disseny i implementació de APIs. Entre altres aspectes, s'aborda com usar URIs per a identificar recursos o com evitar ruptures de servici. 

La guia acaba amb una sèrie d'apartats més específics centrats en la implementació de APIs en catàlegs de Dades Obertes, per a l'accés a dades enllaçades i a servicis web geogràfics. 

Un nou volum en la col·lecció

La “Guia pràctica per a la publicació de Dades Obertes usant APIs” és la segona entrega (complementant a la  publicada al març sobre el format CSV ) de la sèrie elaborada des de la Iniciativa Aporta per a ajudar als publicadors de dades a la hora de facilitar l'accés i impulsar l'ús de la informació publicada. En concret, la col·lecció busca donar a conéixer quins són els millors formats per a la reutilització, i facilitar una sèrie de pautes clares i senzilles que els organismes puguen seguir a l'hora de obrir les seues dataset, garantint així la qualitat dels mateixos.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert
  • Servicis electrònics