accesskey_mod_content

El nivell de maduresa de les dades obertes a Espanya

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

13 juny 2018

Logo dades obertes

En 2010, Tim Berners-Lee, el pare de la Web, va proposar un sistema per a mesurar la qualitat de les dades obertes sobre la base del seu nivell de reutilització.

Este sistema, conegut com les 5 estreles, establix una sèrie de nivells, que van de menor a major facilitat de reutilització de les dades publicades. A continuació es detalla cadascun d'ells:

  • Una estrela: este nivell s'aconseguix amb la mera publicació de les dades, independentment del seu format. Ací ens trobaríem amb dades obertes no estructurats (documents en format pdf, imatges, vídeos, etc.), difícils de manipular i de reutilitzar per aquells usuaris que així ho desitgen.
  • Dos estreles: en este nivell les dades compten amb un format estructurat, per a açò s'ha utilitzat un programari propietari. Seria el cas dels fulls de càlcul Excel.
  • Tres estreles: en este cas les dades obertes estructurades no utilitzen un programari propietari, sinó un programari lliure, com OpenOffice, o CSV.
  • Quatre estreles: este nivell suposa l'existència de dades estructurades adequadament amb URIs que identifiquen els recursos. Per a açò utilitzen l'estàndard RDF, recomanat per la W3C, que facilita la interoperabilitat.
  • Cinc estreles: és el nivell de major maduresa, on les dades, a més de complir tots els requisits anteriors, estan enllaçats amb altres dades similars publicades per altres organitzacions. Açò dota de context i optimitza les cerques, facilitant la reutilització.

Prenent com a base esta classificació, s'han catalogat les diferents iniciatives identificades per datos.gob.es a Espanya. El resultat ens mostra un panorama positiu, ja que solament el 7% dels portals de dades obertes identificades només oferixen conjunts de dades d'acord als  dos primers estadis.

El fet que la gran majoria de les iniciatives identificades faciliten la reutilització de les dades, situant-se en els 3 estadis superiors d'esta classificació, posa de manifest l'interés dels organismes publicadors per impulsar la reutilització de les seues dades obertes.

La majoria de les iniciatives (entorn de/entorn del 80%) compten amb conjunts de dades que es troben en el tercer nivell, és a dir, tenen dades obertes estructurades en formats oberts, de tal forma que els usuaris puguen manipular les dades, sense limitació de característiques o funcionalitats, i crear amb ells servicis que aporten valor a la societat. A més, moltes d'estes iniciatives estan incorporant diferents funcions per a ajudar als usuaris, com a buscadors avançats, catàlegs d'aplicacions o recursos formatius, entre uns altres. No obstant açò, tal com hem vist anteriorment, es podria impulsar encara més la reutilització si s'incorporaren URIs i dades enllaçades.

A Espanya ens trobem amb bastants iniciatives pioneres que ja han seguit estos passos, i han apostat per oferir dades d'acord als dos últims nivells. Entre els exemples dels portals amb dades 5 estreles ens trobem iniciatives molt diverses, promogudes tant per publicadors locals com a autonòmics i estatals, i fins i tot iniciatives lligades a universitats. Aragó Open Data, Portal Dades Obertes CAIB (Govern de les Illes Balears), el Portal de dades enllaçades de la Biblioteca Nacional d'Espanya, Opendata Càceres, el Portal de Transparència de la Diputació de Castelló, el Portal de Dades obertes de la Universitat d'Extremadura, el Portal de Dades Obertes de Gijón i el Portal de Dades Obertes de l'ajuntament de Saragossa són alguns exemples d'estes iniciatives.

Estes dades posen de manifest que les iniciatives de dades obertes ja no posen el focus sol en l'accés a la informació, sinó també en la seua reutilització. D'esta forma es dona la  possibilitat als ciutadans i empreses de ser part activa de la comunitat, generant nous productes i servicis que aporten valor al conjunt de la societat.

Si vols saber més sobre URIs i dades enllaçades, et recomanem: Linked data com a model de dades(Obri en nova finestra) i Bones pràctiques en el disseny d'APIs i Linked Data(Obri en nova finestra) .

Font original de la notícia :datos.gob.es (Obri en nova finestra)

  • Govern obert
  • Ciutadà