accesskey_mod_content

La Comissió Europea llança una consulta pública sobre la revisió de la Directiva sobre la Reutilització de la Informació del Sector Públic (RISP)

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

20 setembre 2017

Logo de la Comissió Europea

La Comissió sol·licita opinions sobre com millorar l'accessibilitat i la reutilització de les dades públiques o finançats amb fons públics, així com l'accés a les dades privades d'interès públic i la seva utilització.

L'àmplia disponibilitat de dades públiques i finançats amb fons públics per a la seva reutilització fa que la UE i les institucions nacionals siguin més transparents i eficients. A més, si la informació del sector públic (com a estadístiques, dades meteorològiques o dades de recerca ) es reutilitza i es difon eficaçment entre sectors i fronteres, pot enfortir la nostra economia de dades, donant lloc a nous models de negoci i llocs de treball. “Aquesta consulta ens ajudarà a reflexionar sobre com difondre una cultura oberta de dades en la UE” va comentar el Vice-president de la Comissió, l'estonio Andrus Ansip.

La Comissió està iniciant la consulta pública en el context de la revisió de la Directiva PSI, complint l'obligació de revisió periòdica prescrita per la Directiva. Forma part de la iniciativa sobre l'accessibilitat i la reutilització de les dades públiques i amb finançament públic previst en la revisió de l'estratègia del mercat únic digital. També explorarà la qüestió de les dades privades que són d'interès públic. 

La consulta en si

La consulta es divideix en tres parts:

  • La primera part es refereix a l'avaluació de l'aplicació i el funcionament de l'actual marc legislatiu de la UE sobre la reutilització de dades governamentals.
  • La segona part examina les possibles millores d'aquest marc per al futur.
  • La tercera part reflecteix el debat actual sobre la possibilitat de permetre als organismes del sector públic accedir i utilitzar dades privades, sempre que això es justifiqui per consideracions d'interès públic.

Així mateix, es convida a totes les parts interessades, inclosos els governs, els titulars i usuaris de dades del sector públic, els reutilitzadors comercials i no comercials, els experts i els acadèmics, així com els ciutadans, al fet que comparteixin les seves opinions a través del portal dedicat a la consulta(Obre en nova finestra) de la UE fins al 12 de desembre de 2017.

La Directiva

La Directiva sobre la reutilització de la informació del sector públic (2003/98 / CE) estableix un marc jurídic comú per a un mercat europeu de dades públiques (informació del sector públic). Es basa en dos pilars fonamentals del mercat interior: la transparència i la competència lleial.

Se centra en els aspectes econòmics de la reutilització de la informació i encoratja als Estats membres al fet que posin tota la informació disponible per a la seva reutilització per fomentar la innovació basada en dades. Aborda la informació dels organismes del sector públic dels Estats membres, a nivell nacional, regional i local, com els ministeris, les agències estatals, els municipis, així com les organitzacions finançades en la seva major part per o sota el control d'autoritats públiques (per exemple, instituts). Des de 2013, el contingut dels museus, les biblioteques i els arxius també entra en l'àmbit d'aplicació de la Directiva.

La Directiva abasta tots els tipus de continguts i informació, ja siguin textos escrits, bases de dades, arxius d'àudio o fragments de pel·lícules. Actualment no s'aplica als sectors educatiu, científic i de radiodifusió. La Directiva ha d'aplicar-se respectant plenament la legislació sobre protecció de les persones pel que fa al tractament de dades personals.

La Directiva 2003/98 / CE(Obre en nova finestra) va entrar en vigor el 31 de desembre de 2003 i va ser revisada per la Directiva 2013/37 / UE(Obre en nova finestra) , que va entrar en vigor el 17 de juliol de 2013.

Des de l'any 2015, la Comissió Europea ha finançat el Portal Europeu de Dades(Obre en nova finestra) a través del Connecting Europe Facility programme(Obre en nova finestra) .. Es tracta d'un dipòsit paneuropeu d'informació del sector públic obert a reutilització en la UE. Aquest portal també ofereix un centre de formació sobre com reutilitzar dades obertes i una base de dades d'històries d'èxit de reutilitzadors europeus i internacionals.

La Comissió dona exemple, amb un marc jurídic sòlid per a la reutilització de les seves pròpies dades, complementada per un portal de dades obert de la UE, en el qual es poden trobar conjunts de dades de la Comissió, així com de les altres institucions i agències de la UE.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) .

  • Interoperabilitat
  • Govern obert