accesskey_mod_content

Espanya se situa en primera posició de la Unió Europea en dades obertes de l'Administració Pública

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

26 octubre 2017

Logo de la Comissió Europea

Així ho destaca l'últim informe europeu sobre les dades que les Administracions fan públics perquè les empreses puguin usar-los i creuen serveis de valor afegit per a la ciutadania.

El secretari general d'Administració Digital, Domingo Molina, ha participat avui a la clausura i entrega dels premis de la 7ª edició de l'Encontre Aporta(Obre en nova finestra) sobre “El valor de les dades en l'ecosistema global” on ha destacat el primer lloc d'Espanya en matèria de dades obertes dels països de la UE, segons l'últim informe del Portal Europeu de Dades.

Les dades obertes (open data) són els que obren en poder de l'Administració i que es publiquen per ser usats per emprenedors o empreses amb vista a generar serveis de valor afegit als ciutadans. Al portal datos.gob.es, que centralitza el que fa públic el Govern d'Espanya, el nombre de dades obertes ha augmentat d'uns 7.000 en 2015 a més 16.000, en 2017.

Més de 500 empreses reutilitzen i es beneficien d'aquesta informació, la qual cosa genera un volum econòmic directe que se situa entre els 600 i els 750 milions d'euros. “D'aquí la importància d'afavorir polítiques públiques que impulsin de forma continuada l'obertura de dades i la seva reutilització”, ha destacat el secretari general.

De fet, el major avanç del nostre país, segons el  informe que publica el Portal Europea de Dades(Obre en nova finestra)  ha estat el augment significatiu de l'impacte de les dades obertes en l'àmbit econòmic. Així, Espanya va obtenir en aquesta última edició la màxima puntuació, 120 punts, enfront dels 90 de l'edició passada. D'altra banda, només s'han identificat dos països completament madurs en matèria de disponibilitat de dades: França (amb un 84,4%) i Espanya (amb un 92,2%), destacant el treball realitzat per aquesta última en el mesurament de l'impacte social de les dades obertes, on va obtenir el 100% dels punts possibles.

Domingo Molina ha assegurat que “compartir informació i reutilitzar les dades no només proporciona un clar benefici econòmic sinó que a més redunda en un benefici immediat per als ciutadans i les Administracions Públiques”.

El secretari general també ha destacat la sisena posició aconseguida pel nostre país en l'Open Useful Reusable Government Data Index (OURData Index) de l'OCDE. Aquest índex recull indicadors centrats en tres aspectes fonamentals: la disponibilitat de les dades, l'accessibilitat dels mateixos i el suport governamental per a la seva reutilització. Els "Premis Aporta 2017" estan dirigits a reconèixer experiències que s'hagin posat en funcionament durant els dos últims anys fent ús de dades obertes públics generats per les Administracions Públiques i per entitats privades.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) .

  • Govern obert