accesskey_mod_content

L'optimització dels portals de dades obertes

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

11 desembre 2017

L'obertura de les dades no hauria de ser una fi en si mateix. Els portals open data creats sense un objectiu clar, freturosos d'un pla ben definit per a atraure visitants, solen caure en desús amb el temps.

Tal com l'informe de  Maduresa de les Dades Obertes a Europa(Obri en nova finestra)  indica, menys del 50% dels portals nacionals coneixen realment qui són els seus usuaris. Per este motiu, es convertix en necessari satisfer les necessitats de la comunitat, actualitzar les dades regularment i tindre en compte la usabilitat de les plataformes perquè estes siguen sostenibles a llarg termini.

Com és possible aconseguir-ho? La guia europea  Recomanacions per a Portals de Dades Obertes: des del seu llançament fins a la sostenibilitat(Obri en nova finestra)  ens ajuda en esta tasca gràcies a les directrius que brinda perquè les plataformes open data aconseguisquen l'èxit en la seua implementació i posterior manteniment.

5 recomanacions per a millorar els portals open data

L'usuari en el punt de mira. Les dades obertes manquen de sentit si ningú els reutilitza. Els hackathones de dades poden ajudar en este aspecte en acostar la comunitat a la informació del sector públic.

La ciutat nord-americana de Chicago duu a terme esta acció des de fa cinc anys a través de el  Chi Hacknight(Obri en nova finestra) , un esdeveniment setmanal on membres de la comunitat IT i empleats públics compartixen idees i implementen projectes reutilisadors de les dades municipals.

Dades de qualitat i actualitzats. Perquè un portal puga atraure i retindre als usuaris és necessari brindar informació de qualitat i actualitzada.

Com a mostra, la plataforma novaiorquesa  Databridge(Obri en nova finestra)  recopila informació d'una vintena d'agències i organitzacions de la ciutat que envien directament les seues dades al portal. Al seu torn, amb la finalitat de permetre la interoperabilitat de la informació, s'ha creat un estàndard comú basat en geocódigos que permet eliminar les possibles diferències entre les dades de les diferents entitats.

A més, DataBridge també alimenta i dona suport a altres ferramentes municipals, com Firecast del Departament de Bombers, la qual predigues quins edificis de la ciutat corren major risc d'incendi. D'esta forma, les agències es comprometen a garantir que la informació del portal siga precisa i estiga actualitzada perquè elles mateixes puguen beneficiar-se del seu potencial reutilisador.

Una imatge val més que mil paraules. Les dades en brut són difícils de consumir. Visualitzacions, gràfics, mapes o taules fan més amigable la informació per als usuaris. Conscients d'açò, la ciutat de Cincinnati ha desenvolupat la iniciativa  CincyInsights(Obri en nova finestra) , una website amb més de 25 quadres de comandaments diferents per a visualitzar dades locals: gasto públic, activitat empresarial, servicis d'emergència, etc.

De fet, gràcies a este programa, la ciutat ha pogut abordar problemes sanitaris en diferents barris i millorar l'assistència mèdica prestada a la comunitat. De fet, empleats públics van començar a utilitzar CicyInsights per a monitorar el consum d'opiáceos en la localitat, situar les zones amb major ràtio de sobredosi i, així, dur a terme accions sanitàries preventives.

Gràcies a este projecte, en menys d'un any va repuntar notablement el volum de descàrregues en el portal de dades obertes de Cincinnati.

Aplanar el camí cap al dataset. En ocasions, trobar la informació necessària es torna una àrdua tasca. Una opció per a solucionar este problema és fer visibles els conjunts de dades als motors de cerca. Així va fer  Data USA(Obri en nova finestra)  que va dissenyar el seu portal perquè els buscadors pogueren llegir la informació de la plataforma i així aparéixer d'acord a les cerques dels usuaris en la Xarxa.

Per a açò, es van crear pàgines web dins de la plataforma on allotjar els diferents datasets. Es van dissenyar aquestes pàgines de perfil amb algoritmes que creen títols concorde als termes de cerca per a facilitar la seua indexació, incloent, a més, continguts relacionats, dades per ciutats, estats i activitat. Així, per exemple, una pàgina que mostra la mitjana d'hores treballades per habitant es titula “Les persones més treballadores d'EE.UU”, incrementant les possibilitats de localització del dataset a través dels motors de cerca tradicionals.

Part d'una agenda global. Conjuminar totes estes recomanacions suposa entendre el portal de dades obertes com una ferramenta per a millorar la governança, fomentar la participació ciutadana i impulsar el desenvolupament.

Un exemple de les oportunitats que oferix este enfocament més holístico és el cas de Kansas, a EUA El programa  KCStat(Obri en nova finestra)  reutilitza dades de les telefonades locals relatives a incidències de transport, sanitàries o econòmiques perquè els diferents departaments municipals trabejen en elles. El resultat es compartix públicament en una reunió mensual i a través de visualitzacions en el portal open data de la ciutat, perquè la ciutadania conega com les polítiques municipals aborden els seus problemes.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis
  • Servicis electrònics