accesskey_mod_content

España, líder europeu en maduresa open data en 2016

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

25 novembre 2016

Portal Europeu de Datos ha publicat el segon Informe d'Evaluciación del Nivell de Madurez de l'Ecosistema de Dades Obertes on es detallen els resultats obtinguts per l'EU28+ durant el 2016 i en el qual España està al capdavant.

Les dades obertes contribuïxen a la sostenibilitat política, social i econòmica d'un país. La Comissió Europea, conscient del valor de la reutilització de la informació del sector públic per al creixement de l'eurozona, realitza un seguiment regular dels seus estats membres amb la finalitat d'analitzar els avanços en les seues polítiques open data.

D'esta manera, al començament d'any, el Portal Europeu de Dades publicava el seu primer Informe d'Avaluació del Nivell de Maduresa de l'Ecosistema de Dades Obertes(Obri en nova finestra) . En segona edició(Obri en nova finestra)  mostra, a més de les dades actualitzades del 2016, els comparats amb l'exercici anterior.

Per a aquesta anàlisi, la iniciativa ha tornat a utilitzar dos indicadors principals - Maduresa i Disponibilidad de los Datos Abiertos- que cobrixen tant el nivell de desenvolupament de les iniciatives nacionals de dades obertes com dels portals open data de cada estat membre. 

Segons dades del document, en 2016 els 31 països avaluats (la 'Europa dels 28' més Suïssa, Noruega i Liechtenstein), han progressat un 28,6% en relació als resultats obtinguts l'any anterior. De fet, totes les nacions ja han recorregut almenys el 55% del seu camí cap a l'obertura de la informació del sector públic, havent desenvolupat satisfactòriament les polítiques més bàsiques de dades obertes. No obstant açò, encara es detecten grans diferències entre els estats. Mentre que alguns encara es troben immersos en el procés de creació del portal open data, uns altres ja han avançat significativament amb noves iniciatives i redefinint les seues estratègies any rere any.

Este informe ha sigut acompanyat per un panell interactiu, publicat en el portal d'EDP, on es mostren els resultats dels indicadors de rendiment (KPIs per les seues sigles en anglés) que mesuren la maduresa de les dades obertes a Europa. Dichos KPIs inclouen el nivell de desenvolupament de les polítiques nacionals de dades obertes, una avaluació de les característiques disponibles en les plataformes nacionals, així com l'impacte esperat de les polítiques open data. 

Este quadre de comandaments online inclou tota la informació desglossada per país, perquè l'usuari puga comparar les diferències existents en l'obertura de les dades públiques en la Unió Europea. D'esta manera, és possible accedir a les  fitxes de cadascun dels estats membres(Obri en nova finestra)  (al costat dels tres països extracomunitaris ja esmentats) per a conéixer tots els detalls de les seues iniciatives, catàlegs, barreres, bones pràctiques, assoliments aconseguits i següents passos.

El treball d'anàlisi i síntesi realitzat pel programa europeu, és possible saber que España se situa en la primera posició de la UE liderant el rànquing de maduresa(Obri en nova finestra) de dades obertes (veure el següent gràfic) com a conseqüència de les altes puntuacions obtingudes en els diferents indicadors: normatives, polítiques, coordinació nacional, usabilitat del portal, reutilització o disponibilitat de les dades obertes. 

El major avanç del nostre país en comparació de 2015 ha sigut el augment significatiu de l'impacte de les dades obertes, especialment en l'esfera econòmica. De fet, España ha obtingut la màxima puntuació 120 punts enfront dels 90 de l'any anterior. cal ressaltar, també, que solament s'han identificat a dos països completament madurs en matèria de disponibilitat de dades: França (84,4%) i España (92,2%),destacant el treball  realitzat per esta última a mesurar el impacte social de l'open data, la qual cosa li ha obtingut el 100% dels punts possibles.

Els resultats obtinguts en l'estudi d'EDP són un reconeixement a l'esforç realitzat per la comunitat nacional per a aconseguir un ecosistema sòlid de dades obertes i reutilització de la informació del sector públic. Una comunitat heterogènia formada per un conjunt d'actors diferents -entitats públiques, sector infomediario, desenvolupadors, periodistes, investigadors… - que treballa conjuntament per a avançar, dia després de dia, en el nivell d'open data del país.

Finalment, sumat a l'informe i el panell, cal destacar el  calendari publicat en el portal paneuropeu(Obri en nova finestra)  on s'arrepleguen els pròxims esdeveniments relacionats, directa i indirectament, amb el sector de dades obertes a Europa i en el món. Actualitzat regularment, qualsevol usuari té l'oportunitat de conéixer, des d'un punt d'accés únic, totes les activitats com a seminaris, tallers, hackathones, xarrada o conferències organitzats per a aprofundir en les diferències relacionades amb el moviment open data.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra) (Dades.gob)

Més informació en  European Open Data Portal(Obri en nova finestra)

  • Software Libre