accesskey_mod_content

Avaluació de l'Administració Electrònica en la Unió Europea.

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

05 juny 2013

 Logo Comissió Europea

Espanya líder en disponibilitat en els serveis d'Administració Electrònica avaluats.

• Espanya entre els deu països els internautes dels quals prefereixen i usen més el canal electrònic per relacionar-se amb l'Administració
• Els resultats de l'avaluació reafirma la valoració internacional positiva de l'Administració Electrònica a Espanya registrada en 2010

La Comissió Europea ha publicat els resultats de la seva anàlisi periòdica comparativa del desenvolupament de l'Administració Electrònica en la Unió Europea i Estats Associats. En aquesta desena edició de l'estudi, l'avaluació no s'ha centrat en l'anàlisi de disponibilitat dels serveis bàsics com la declaració de la renda o el carnet per punts, àmpliament implantats en tots els Estats membres, sinó en la capacitat de les Administracions dels diferents països per atendre les necessitats concretes dels ciutadans mitjançant l'Administració Electrònica. És per això, que s'ha realitzat entorn de/entorn d'esdeveniments vitals d'importància per a empreses i ciutadans, és a dir, conjunts de serveis associats a una necessitat. Els esdeveniments seleccionats han estat la creació d'empreses, la pèrdua i cerca de treball i estudiar a la Universitat. La facilitat d'ús del model d'Administració Electrònica desenvolupat a Espanya per atendre els tres esdeveniments vitals seleccionats està per sobre de la mitjana comunitària en tots ells.

A més de la facilitat d'ús, s'han avaluat, entre uns altres, els següents aspectes de l'Administració Electrònica de cada Estat membre: Focus en les necessitats del ciutadà, disponibilitat dels serveis en línia, la preferència pel canal electrònic, l'efectivitat dels serveis i la disponibilitat d'habilitadors clau per proporcionar serveis públics a través d'Internet. Espanya se situa per sobre de la mitjana comunitària en tots aquests àmbits. cal ressaltar els resultats d'Espanya en disponibilitat dels serveis i l'especial focus en les necessitats dels usuaris. En l'àmbit de la disponibilitat dels serveis el nostre país és líder, mentre que en el focus en les necessitats de ciutadà figura en tercera posició.

Dins de l'avaluació realitzada per la Comissió Europea s'ha dut a terme també una enquesta en línia sobre Administració Electrònica a usuaris d'Internet en els Estats membres. Els resultats de l'enquesta situen a Espanya en tercera posició juntament amb Dinamarca, Suècia i Turquia referent a l'ús de l'Administració Electrònica entre els internautes i novena quant a la preferència d'ús enfront del canal presencial dins d'aquest col·lectiu.

Els resultats aconseguits pel nostre país reflecteixen la valoració positiva de l'Administració Electrònica espanyola en l'àmbit internacional, confirmant la tendència positiva registrada en l'avaluació de la Comissió Europea de l'any 2010. En aquella edició, Espanya es va situar dins en vuitè lloc en la disponibilitat dels serveis bàsics. L'anàlisi de la Comissió Europea, més complexa que el realitzat en edicions anteriors, tindrà continuïtat al llarg de l'any 2013. En el present any s'estudiessin esdeveniments vitals del camp de la justícia i sanitat, entre altres sectors. Els nous esdeveniments vitals a estudiar estan en fase de selecció per la Comissió Europea recolzada per un grup d'experts dels Estats membres en els quals Espanya està representada per la Direcció general de Modernització Administrativa, Procediments i per a l'Impuls de l'Administració Electrònica adscrita a la Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques.

Nota de Premsa de la Comissió Europea(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics
  • Govern obert