accesskey_mod_content

La nova versió de DCAT-AP ja està disponible

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

02 desembre 2019

Esta versió implementa les principals sol·licituds de canvi de l'antiga versió del DCAT-AP (Perfil d'Aplicació del Data Catalog Vocabulary) i introduïx una gamma d'actualitzacions per a alinear-se amb els estàndards de el World Wide Web Consortium (W3C).

DCAT-AP és una especificació per a descriure conjunts de dades del sector públic per a permetre l'intercanvi de descripcions de conjunts de dades entre portals de dades que, recentment, es ha 'renovat' amb una nova versió de el  Perfil d'aplicació DCAT per a portals de dades a Europa (DCAT-AP) 2.0.0(Obri en nova finestra)  .

El llançament d'esta nova versió DCAT-AP es produïx després de la revisió pública que va tindre lloc del 4 d'octubre al 4 de novembre.

Les novetats incorporades

Els principals aspectes destacats de DCAT-AP 2.0.0 són els següents:

  • Alineació amb W3C DCAT 2.0 que introduïx la capacitat de compartir servicis de dades.
  • La implementació d'una sèrie de propietats es recomana o es fa obligatòria per a orientar-se cap a descripcions de metadades de qualitat;
  • Eliminació de vocabularis controlats no existents adms: change_type ;
  • Addició d'una nova propietat dcatap: disponibilitat que indica la disponibilitat planificada de la distribució;
  • Es va imposar la cardinalidad per a les propietats dcat: accessURL i dcat: downloadURL perquè les distribucions siguen com a màxim 1;
  • Millores de coherència en l'especificació i les seues distribucions;
  • L'alineació amb W3C DCAT 2.0 va resultar en el reemplaçament dels URI respecte de l'última versió 1.2.1 de DCAT-AP . A saber, per a descriure un període de temps, s'utilitzaran les propietats natives de DCAT dcat: startDate i dcat: endDate en lloc de s chema: startDate o schema: endDate . Es proporciona un conjunt dedicat de regles de validació SHACL per a ajudar als propietaris de catàlegs en la identificació del problema.
  • Es han millorat les distribucions de suport, és a dir, el context JSON-LD comú i les plantilles SHACL . Per a augmentar la seua reutilització, les distribucions ara es llancen baix la llicencia CC-BY 4.0 .

Pot trobar una  llista completa dels canvis i la seua resolució en línia en el  DCAT-AP GitHub(Obri en nova finestra)  .

  • Govern obert
  • Desenvolupament de Sistemes