accesskey_mod_content

El Consell dona llum verda definitiva a les primeres normes globals sobre la IA

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

22 maig 2024

Aquest paquet legislatiu segueix un enfocament 'basat en el risc', la qual cosa significa que quant major és el risc de causar dany a la societat, més estrictes són les normes.

El Consell va aprovar ahir, 20 de maig, una llei innovadora destinada a harmonitzar les normes sobre intel·ligència artificial, l'anomenada llei sobre intel·ligència artificial. La legislació emblemàtica segueix un enfocament "basat en el risc", la qual cosa significa que quant major és el risc de causar dany a la societat, més estrictes són les normes . És el primer del seu tipus al món i pot establir un estàndard global per a la regulació de la IA. 

La nova llei té com a objectiu fomentar el desenvolupament i l'adopció de sistemes de IA segurs/segurs i segurs/segurs en tot el mercat únic de la UE per part d'actors públics i privats. Al mateix temps, pretén garantir el respecte de els drets fonamentals dels ciutadans de la UE i estimular la inversió i la innovació en intel·ligència artificial a Europa. La llei de IA s'aplica només a àrees dins de la legislació de la UE i proporciona exempcions, com per exemple per a sistemes utilitzats exclusivament amb finalitats militars i de defensa, així com amb finalitats de recerca.

La nova llei classifica diferents tipus d'intel·ligència artificial segons el risc. Els sistemes de IA que presentin solament un risc limitat estarien subjectes a obligacions de transparència molt lleus, mentre que els sistemes de IA d'alt risc estarien autoritzats, però subjectes a un conjunt de requisits i obligacions per obtenir accés al mercat de la UE. Els sistemes d'intel·ligència artificial com, per exemple, la manipulació cognitiu-conductual i la puntuació social, seran prohibits en la UE perquè el seu risc es considera inacceptable. La llei també prohibeix l'ús de IA per a vigilància policial predictiva basada en perfils i sistemes que utilitzen dades biomètriques per classificar a les persones segons categories específiques com a raça, religió o orientació sexual. 

Models de IA de propòsit general

La llei de IA també aborda l'ús de models de IA de propòsit general (GPAI). Els models GPAI que no presentin riscos sistèmics estaran subjectes a alguns requisits limitats, per exemple pel que fa a la transparència, però aquells amb riscos sistèmics hauran de complir amb regles més estrictes. 

Una nova arquitectura de governança

Per garantir una aplicació adequada, es creen diversos òrgans de govern:

  • Una Oficina de IA dins de la Comissió per fer complir les normes comunes en tota la UE
  • Un  panel científico de expertos independientes  para apoyar las actividades de aplicación de la ley.
  • Una Junta d'AI amb representants dels estats membres per assessorar i ajudar a la Comissió i als estats membres en l'aplicació consistent i efectiva de la Llei d'AI.
  • Un foro consultivo para que las partes interesadas proporcionen conocimientos técnicos a la Junta de IA y a la Comisión. 

Penalitzacions

Les multes per infraccions de la llei de IA es fixen com un percentatge de el volum de negocis anual global de l'empresa infractora en l'exercici financer anterior o una quantitat predeterminada, la qual cosa sigui major. Les pimes i les empreses de nova creació estan subjectes a multes administratives proporcionals. 

Transparència i protecció dels drets fonamentals

Abans que algunes entitats que presten serveis públics implementin un sistema de IA d'alt risc, serà necessari avaluar el impacte sobre els drets fonamentals. El reglament també preveu una major transparència pel que fa al desenvolupament i ús de sistemes d'intel·ligència artificial d'alt risc. Els sistemes de IA d'alt risc, així com certs usuaris d'un sistema de IA d'alt risc que siguin entitats públiques, hauran d'estar registrats en la base de dades de la UE per a sistemes de IA d'alt risc, i els usuaris d'un sistema de reconeixement d'emocions hauran d'informar a les persones naturals. persones quan estan exposades a aquest sistema.

Mesures de suport a la innovació

La Llei de IA proporciona un marc legal favorable a la innovació i té com a objectiu promoure l'aprenentatge regulatori basat en evidència. La nova llei preveu que els entorns de proves regulatoris de IA, que permeten un entorn controlat per al desenvolupament, prova i validació de sistemes de IA innovadors, també haurien de permetre provar sistemes de IA innovadors en condicions del món real. 

Propers passos

Tras ser firmado por los presidentes del Parlamento Europeo y del Consejo, el acto legislativo se publicará en el Diario Oficial de la UE en los próximos días y entrará en vigor veinte días después de esta publicación. El nuevo reglamento se aplicará dos años después de su entrada en vigor, con algunas excepciones para disposiciones específicas. 

Fons

La Llei de IA és un element clau de la política de la UE per fomentar el desenvolupament i l'adopció en tot el mercat únic d'una IA segura/segura i legal que respecti els drets fonamentals. La Comissió (Thierry Breton, comissari de Mercat Interior) va presentar la proposta de llei sobre IA a l'abril de 2021. Brando Benifei (S&D/IT) i Drago ş Tudorache (Renew Europe/RO) van ser els ponents del Parlament Europeu sobre aquest expedient i un provisional L'acord entre els colegisladores es va aconseguir el 8 de desembre de 2023.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain