accesskey_mod_content

Observatori estatal de la discapacitat. Tecnologies de la Informació i de la Comunicació

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

22 maig 2018

En el Dia Mundial d'Internet, l'Observatori Estatal de la Discapacitat adverteix de la persistència de la bretxa digital en les persones amb discapacitat i de les barreres per accedir a la web en igualtat de condicions.
 

L'informe informi Olivenza 2017(Obre en nova finestra) en la seva capitulo: " Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)"(Obre en nova finestra) elaborat en col·laboració amb la Fundació Vodafone Espanya, posa de manifest aquesta realitat.

Discapacitat

  1. Set de cada deu persones amb discapacitat no utilitzen Internet. Tres variables són significatives i expliquen les tendències en aquest ús d'Internet:
    • L'edat. Així, mentre el 31,1% de les persones  amb discapacitat de 16 a 45 anys no ho utilitzen, aquest percentatge puja fins al 87,9% entre els majors de 65 anys.
    • El nivell educatiu. El no ús d'Internet entre les persones amb discapacitat que solament van arribar a educació primària arriba al 87%, mentre que en aquelles que van concloure educació secundària aquest percentatge se situa en el 37,9%. Aquestes dues variables també determinen l'ús d'Internet en la població general.
    • El perfil de discapacitat. El grau d'ús d'Internet també varia segons el perfil de discapacitat. Així, les persones amb discapacitat intel·lectual presenten un ús més baix que aquelles amb altres perfils de discapacitat.
  2. El principal motiu per no usar Internet, segons les persones amb discapacitat enquestades, és que els sembla molt avançat i complex el seu ús. Un 15,3% ho han intentat, però els ha semblat inaccessible per al seu tipus de discapacitat. A un 9,3% li fa por utilitzar-ho perquè creu que poden enganyar-la.
  3. Entre les persones que usen Internet, la freqüència de la seva utilització és elevada, doncs el 78,6% ho fan diàriament, mentre que un altre 18% ho utilitzen setmanalment.
  4. Per a les dues tasques més realitzades per les persones amb discapacitat (com són cercar informació, usar el correu electrònic), el dispositiu més utilitzat és l'ordinador. El telèfon mòbil s'imposa per a l'ús de les xarxes socials (tercera tasca més realitzada per les persones amb discapacitat).
  5. Pràcticament en igual mesura, les persones amb discapacitat consideren que les dues principals aportacions d'Internet a la seva vida diària són, d'una banda, que els permet accedir a tot tipus d'informació (29,4%) i, per un altre, que els permet estar connectats amb el món (28,9%).
  6. La reducció del preu d'Internet (48,4%), la promoció de cursos de formació per utilitzar-ho i el disseny de les pàgines web de forma més senzilla i intuïtiva són les millores més rellevants assenyalades per les persones amb discapacitat per facilitar l'accés i ús d'Internet.

Per obtenir més informació pot fer-ho a través de: Observatori estatal de la Discapacitat(Obre en nova finestra)

L'Observatori Estatal de la Discapacitat (OED) és un instrument tècnic que l'Administració General de l'Estat, a través del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (Direcció general de Polítiques de Suport a la Discapacitat i Real Patronat sobre Discapacitat), i la Junta d'Extremadura, a través del Servei Extremeny de Promoció de l'Autonomia i Atenció a la Dependència, SEPAD, posen al servei de les Administracions Públiques, la Universitat i el Tercer Sector, per a la recopilació, sistematització, actualització, generació i difusió d'informació relacionada amb l'àmbit de la discapacitat.

L'OED té la seva empara en l'article 73 del Reial decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social. Es configura com a instrument de promoció i orientació de les polítiques públiques de conformitat amb la Convenció Internacional sobre els drets de les persones  amb discapacitat.

Les institucions promotores de l'OED són el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a través de la Direcció general de Polítiques de Suport a la Discapacitat i el Real Patronat sobre Discapacitat, la Comunitat Autònoma d'Extremadura a través del Servei Extremeny de Promoció de l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SEPAD), el Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat i la Universitat d'Extremadura.

Fonts oficials de les notícies:

CERMI(Obre en nova finestra)

L'Observatori Estatal de la Discapacitat (OED(Obre en nova finestra) )

Fundació Vodafone(Obre en nova finestra)

  • Accessibilitat