accesskey_mod_content

La Biblioteca Nacional i Red.es impulsen la reutilització del patrimoni digital amb BNElab

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

29 maig 2017

Mitjançant este Pla la Comissió Europea oferix una visió plurianual detallada de les accions prèvies i complementàries de la normalització TIC a Europa a desenvolupar per a donar suport a les polítiques públiques comunitàries.

La  Biblioteca Nacional d'Espanya(Obri en nova finestra)  compta amb uns fons digitals compostos per 184.000 títols i 30 milions de pàgines lliurement accessibles a través d'Internet. Amb l'objectiu d'impulsar la seua reutilització per a crear nous productes i servicis, la directora de la BNE, Ana Santos Aramburo, i el director general de Red.es, José Manuel Leceta, han presentat hui BNElab, un nou espai virtual.

Este projecte és fruit d'un conveni firmat en 2016 entre les dos institucions i suposa un impuls a l'indubtable valor cultural dels fons de la BNE. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han transformat per complet l'accés als continguts de les institucions i, al mateix temps, obrin vies alternatives per a la seua reutilització. Esta realitat es traduïx en el naixement de noves empreses que posen en marxa models de negoci basats en la creació de ferramentes i aplicacions de valor afegit, a partir dels continguts del sector públic.

Les possibilitats de reutilització d'este patrimoni digital són importants en àmbits tan dispars com l'educació, l'entreteniment, la investigació o la innovació tecnològica, artística o humanística, en ser motor d'aprenentatge i coneixement, de desenvolupament tecnològic i econòmic, i d'innovació i creació.

BNElab és només una de les múltiples línies de treball que han emprès BNE i Red.es. Entre elles destaquen millorar i enriquir els conjunts de dades de la BNE, al mateix temps que promoure la seua lliure reutilització. També es fomenta la creació de  nous productes i servicis digitals, a partir de les col·leccions de la BNE que mostren nous usos del patrimoni i el seu interés per a sectors molt diferents. Però, sobretot, esta línia de col·laboració busca proporcionar les ferramentes digitals perquè siguen uns altres els qui reutilitzen i donen nous usos a este patrimoni.

Els projectes ja posats en marxa dins d'esta iniciativa, així com un avanç dels quals es presentaran pròximament, poden veure's en  www.bne.es/bnelab(Obri en nova finestra) , espai inicial que s'anirà construint i ampliant en els pròxims mesos.

"Joc filharmònic": primera proposta de reutilització

Amb la presentació d'este projecte es fa pública també una de les primeres propostes, el   Joc filharmònic(Obri en nova finestra)  . Es tracta d'un desenvolupament tecnològic innovador realitzat a partir d'un manuscrit del segle XVIII que es conserva en els fons de la BNE. Proposa un mètode de creació de minuetos a través d'un joc de daus.

El projecte reproduïx i recrea digitalment el funcionament d'este joc, molt popular en la seua època i que va ser concebut com un entreteniment destinat a les reunions socials, però també com un estudi teòric de composició musical. Mitjançant un senzill joc de daus, qualsevol persona sense coneixements musicals podia compondre infinitat de petit peces en forma de minuet.    

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)   

  • Cooperació interadministrativa
  • Servicis electrònics