accesskey_mod_content

Publicada guia sobre com fer i avaluar apps accessibles

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

15 desembre 2017

logo Observatori Accessibilitat Web

Utilitzant esta guia serà possible generar aplicacions mòbils natiu accessibles per als principals sistemes operatius del mercat (Android, iOS i/o Windows), així com avaluar el nivell d'accessibilitat de les mateixes.

Esta guia està enfocada per a ser d'utilitat a professionals de diversos perfils, ja siga desenvolupadors, professionals dedicats a l'avaluació, editors de contingut o, en general, a qualsevol persona dedicat a la consecució dels objectius d'accessibilitat d'una app mòbil.

El 2 de desembre de 2016 es va publicar en el Butlletí oficial de la Unió Europea la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic(Obri en nova finestra) . Esta directiva establix els condicionants, respecte de la seua accessibilitat, que hauran de complir tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic: estatal, regional, local, universitari, etc. incloent també ens com a centres sanitaris i educatius, biblioteques, tribunals, etc.

D'esta manera, als requisits d'accessibilitat per als portals públics, que ja es venien aplicant a Espanya des del Reial decret 1494/2007, s'incorporen els requisits d'accessibilitat a les aplicacions mòbils del sector públic de manera que totes elles (antigues o noves) hauran de ser accessibles a partir del 23 de juny de 2021.

El moment d'inici d'aplicació pareix llunyà, no obstant açò, tindrà efecte amb caràcter immediat no contemplant cap clàusula d'excepció o període de transició per a aquelles aplicacions desenvolupades abans d'eixa data. Per tant, per a no haver d'escometre posteriors recodificaciones de les aplicacions mòbils, es recomana començar a aplicar, com més prompte millor, els criteris d'accessibilitat.

En este context, tenint en compte els requisits ja definits en l'EN 301 549, s'ha confeccionat el present document per a ajudar als desenvolupadors/avaluadors d'aplicacions mòbils (apps) en matèria d'accessibilitat. Esta guia és d'utilitat tant per al sector públic com para tot el sector empresarial que treballa per a les administracions públiques.

Acompanyant a la guia s'han preparat exemples pràctics d'una aplicació mòbil accessible corregint possibles errors.

Tots els materials es troben disponibles en la nova secció sobre  accessibilitat d'aplicacions mòbils (apps).

La “Guia d'accessibilitat d'aplicacions mòbils (apps)” sorgix com a resultat de la col·laboració de la Universitat d'Alcalá (UAH), ILUNION, l'IMSERSO-CEAPAT i l'Observatori d'Accessibilitat del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública. A més, s'ha comptat amb el suport de la Xarxa ESVI-Al de Cooperació sobre Accessibilitat en l'Educació i Societat Virtual i de la Comunitat de Madrid.

  • Accessibilitat