accesskey_mod_content

Disponible l'Informe Anual "La Societat en Xarxa 2014"

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

22 setembre 2015

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha presentat l'informe anual elaborat per l'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI).

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha presentat hui l'informe anual “La Societat en Xarxa 2014” elaborat per l'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI). El secretari d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, el director general de Red.es i el director de l'ONTSI han donat a conéixer les principals dades que arreplega l'estudi.

La publicació recopila nombrosos indicadors nacionals i internacionals sobre el grau de penetració de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), i es consolida com una peça clau en el seguiment de l'Agenda Agenda Digital per a Espanya(Obri en nova finestra) .

Entre les dades que destaquen de l'octava edició de l'informe, cal ressenyar l'increment de la gestió empresarial en mobilitat entre les pimes i grans empreses. Entre estes últimes les solucions de computació en el núvol aconseguixen una penetració del 34,9%.

A més, per quart any consecutiu, la banda ampla mòbil va créixer de forma important entre les pimes i grans empreses i entre les microempreses, aconseguint una penetració del 78,3% i el 66,4%, respectivament.

També resulta destacable l'important creixement en la penetració de tauletes i smartphones en les llars i en la població espanyola. L'ús de telèfons intel·ligents s'ha incrementat en 5,6 punts percentuals i ja aconseguix al 59,3% dels individus, mentre que les tauletes creixen 7,3 punts percentuals, amb un índex de penetració del 35,8% en les llars.

“La Societat en Xarxa 2014” s'inicia amb un capítol dedicat a l'accés a les TIC en les diferents regions del món, seguit d'un altre centrat en els principals ràtios de la Unió Europea, sense perdre de vista els objectius que marca l'Agenda Digital per a Europa.

L'informe prosseguix amb una àmplia anàlisi sobre el sector TIC i dels continguts digitals a Espanya, l'Agenda Digital per a Espanya, l'equipament TIC en l'empresa i en les llars espanyoles, així com la implantació de l'Administració Electrònica. Finalitza amb un capítol dedicat a les principals tendències tecnològiques que afectaran al futur immediat de les TIC.

Centrant-nos en el capítol 10 dedicat a l'administració electrònica, s'arreplega com Espanya es posiciona com un dels lideres en administració pública online.

L'entrada en vigor de la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern i la posada en marxa del Portal de Transparència del Govern d'Espanya, que dona accés a més de 530.000 registres d'informació pública, han contribuït al fet que Espanya siga líder de la Unió Europea amb un 99% dels servicis d'administració electrònica disponibles.

Segons dades de l'Observatori d'Administració Electrònica (OBSAE) de desembre de 2014, en 2013 el 99% de procediments i servicis de l'Administració General de l'Estat (AGE) tenen disponible l'opció de tramitació electrònica. El 76,2% de la tramitació que es realitza amb l'AGE es realitza a través d'Internet, enfront del 23,8% restant que es duu a terme de forma presencial.

A més, Espanya és el quart país de la Unió Europea quant a disponibilitat de servicis d'administració electrònica complets per a ciutadans i empreses (91,3%), la qual cosa suposa 16,1 punts més que la mitjana europea i 0,4 punts d'increment en relació a 2013.

Atenent a la demanda de servicis d'administració electrònica, el 49% dels ciutadans espanyols amb edats compreses entre els 16 i els 74 anys va fer ús de servicis d'administració electrònica, la qual cosa suposa un increment de 5,5 punts percentuals i situa a Espanya dos punts percentuals per damunt de la mitjana europea.

En el cas de les empreses, el percentatge que utilitza servicis d'administració electrònica s'incrementa en un punt percentual i ascendix al 91,1%. El percentatge d'empreses usuàries de l'Administració Electrònica varia en funció de grandària de l'empresa, passant del 66,2% en el cas de les microempreses al 99% en les grans empreses.

Sobre la reutilització de la informació en el sector públic, a Espanya existien al voltant de 494 empreses infomediarias en 2013, que van generar un volum de negoci benvolgut entre els 450 i els 500 milions d'euros. D'altra banda, el portal de dades obertes del Govern d'Espanya explicava al novembre de 2014 amb 6.460 datasets provinents de 78 organismes públics.

Quant a l'impuls de l'Administració Electrònica, el Ministeri de Justícia continua amb el seu Pla d'Acció 2012-2015 de la SGAJ, en el qual es preveu destinar enguany 59,2 milions d'euros, un 26% més que l'any anterior, a la modernització tecnològica de la Justícia. Entre els objectius del Pla per a 2015 figuren l'impuls de la plataforma d'interoperabilitat que permeta garantir la compatibilitat dels sistemes de gestió processal dels diferents territoris, la implantació de l'expedient judicial electrònic i millorar els temps de tramitació gràcies a les TIC.


Font original de la notícia(Obri en nova finestra)
Consulta l'Informe Anual "La Societat en xarxa 2014" (Obri en nova finestra)

  • Observatori d'Administració Electrònica
  • Servicis electrònics
  • Govern obert