accesskey_mod_content

Universitat oberta: obertura de la informació acadèmica a Espanya

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

18 setembre 2014

Logo datos.gob.es

Conscients del potencial de les dades obertes i interessades a impulsar la reutilització de la informació acadèmica, les universitats espanyoles s'han submergit en la cultura open data oferint accés obert a les seues dades i resultats científics; obrint processos participatius i, fins i tot, desenvolupant els seus propis portals de dades obertes.
 

Des que presentara la versió beta de la seua plataforma en les II Jornades de Govern Obert i Opendata Sevilla al novembre de 2012, la Universitat Pablo d'Olavide s'ha convertit en un referent nacional en matèria d'universitat oberta.


Inclòs en l'III Pla Estratègic de la UPO 2014-2016(Obri en nova finestra) , l'entitat va presentar al febrer de 2014 la versió definitiva del portal, desenvolupat amb plataforma de codi obert CKAN(Obri en nova finestra) , que explica, actualment, amb onze conjunts de dades en format CSV i RDF que estan també accessibles des de datos.gob.es. Així mateix, la institució ha creat el seu propi pla d'acció en matèria de reutilització de les dades (Pla RISP)(Obri en nova finestra) , incloent pautes per a identificar, seleccionar, publicar i mantindre la informació reutilitzable així com les condicions de reutilització i els procediments necessaris per a preparar els diferents conjunts de dades.

A l'abril d'enguany, la Universitat d'Alacant va llançar el seu propi canal(Obri en nova finestra) , el qual, a pesar de tindre solament 5 mesos de vida, ja compta amb 42 conjunts de dades. A més, l'entitat ha posat en marxa la seua 1ª concurs d'idees d'aplicacions open data amb la finalitat d'estimular l'emprenedoria i complir amb el seu compromís de transparència amb la comunitat acadèmica.

El concurs, obert fins al dia 30 de setembre, oferix un premi de 800 euros per a la idea guanyadora i 4 accésits de 300 euros per a les millors propostes que donen utilitat als conjunts de dades publicades en el portal o a qualsevol altre conjunt de dades de l'entitat que resulte interessant obrir.

A les dos anteriors iniciatives se sumen quatre portals més: la plataforma de la Universitat Pompeu Fabra(Obri en nova finestra) , que oferix el major nombre de datasets (55) del conjunt universitari nacional i forma part de l'aliança europea per a impulsar les dades enllaçades, Linked Universities(Obri en nova finestra) ; la Universitat Jaume I de Castelló(Obri en nova finestra) , que a més de disposar d'un portal de dades obertes, disposa en els seus estatuts que “fomentarà l'ús de formats informàtics oberts en la comunicació interna i externa, promourà el desenvolupament i l'ús de programari lliure i afavorirà la lliure difusió del coneixement creat per la comunitat universitària”;la Universitat de León, que en el seu portal, disposa d'un panell de visualització de dades que oferix la informació de forma gràfica i amigable i, finalment, la Universitat de Granada(Obri en nova finestra) que ha sigut l'última entitat a publicar el seu propi portal de transparència.

El teixit universitari a Espanya avança amb pas ferm cap a l'obertura de la informació acadèmica. Com recolze en la seua marxa, la Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE-TIC)(Obri en nova finestra) va publicar al juny una guia on s'establixen les bases perquè les entitats acadèmiques desenvolupen les seues polítiques open data i construïsquen una universitat oberta a Espanya.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert
  • Infraestructures i servicis comuns