accesskey_mod_content

La Comissió Europea engega un centre de suport per a l'intercanvi de dades

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

04 setembre 2019

Logo Dades.gob

Es tracta d'un lloc web dirigit a governs, empreses i ciutadans en general, enfocat a  investigar i informar sobre les pràctiques d'intercanvi de dades i aquells elements que influeixen en el seu èxit.

El “ Centre de suport per a l'intercanvi de dades(Obre en nova finestra) ” (Support Centri for Data Sharing o SCDS) és una nova iniciativa finançada per la Comissió Europea amb l'objectiu de impulsar l'ecosistema de dades europees. Es tracta d'un lloc web dirigit a governs, empreses i ciutadans en general, enfocat a  investigar i informar sobre les pràctiques d'intercanvi de dades i aquells elements que influeixen en el seu èxit. Amb això se cerca facilitar que organismes públics o privats posin les seves dades a la disposició dels ciutadans i d'altres organitzacions (públiques o privades) per a la seva reutilització, independentment del model triat per a això. 

No cal confondre el “Centre de suport per a l'intercanvi de dades” amb un portal de dades obertes. El SDC focalitza els seus esforços a recopilar, desenvolupar i difondre eines i experiència tècnica, així com a proporcionar suport pràctic per a les transaccions de dades, però no posa dades ni metadades al servei dels ciutadans. El portal europeu de dades obertes seguirà sent el  European Data Portal(Obre en nova finestra)

Actualment està disponible una primera versió de la web. La versió avançada es llançarà a la tardor i inclourà les següents seccions –algunes de les quals ja estan disponibles-:

  • Informació sobre què és l'intercanvi de dades i els beneficis que comporta, com l'augment del rendiment i el valor dels serveis o la millora de la presa de decisions.

  • Orientació tècnica, enfocada en 3 àrees: Interfícies de programació d'aplicacions (API), seguretat de dades i  traçabilitat i identificació clara de les fonts de dades. A més d'un servei de suport, el SCDS oferirà una secció de  Ginys i eines(Obre en nova finestra)  creats per tercers per compartir dades en la vida real. 

  • Orientació legal, que inclourà estudis sobre la legislació de la UE aplicables a l'intercanvi de dades no personals, els desafiaments transversals i les possibles estratègies de resolució, incloent bones pràctiques i orientació interpretativa. A la web també s'oferiran models de termes contractuals.

  • Casos d'èxit en l'intercanvi de dades, a través de l'experiència d'empreses com l'holandesa  JoinData(Obre en nova finestra) , que estimula la innovació sostenible en el sector agrícola en permetre als agricultors compartir les seves dades de manera ràpida, fàcil i segura/segura.

  • Notícies i esdeveniments. La web recopilarà notícies i esdeveniments relacionats, la qual cosa permetrà als usuaris conèixer les últimes tendències i oportunitats en l'intercanvi de dades.

  • Un  fòrum(Obre en nova finestra)  en el qual els usuaris tindran l'oportunitat d'intercanviar coneixements i experiències. 

La idea és crear un entorn participatiu i en contínua evolució, que es vagi adaptant a les necessitats dels reutilitzadors de dades.  Per a això, s'ha habilitat un  formulari de contacte(Obre en nova finestra) , que permetrà a la comunitat de professionals de la dada i qualsevol ciutadà que ho desitgi compartir els seus dubtes i opinions.

Amb aquesta iniciativa la Comissió Europea cerca continuar impulsant el  mercat únic digital(Obre en nova finestra) , brindant un entorn únic per a la comunitat de professionals de dades i que contribueixi al creixement econòmic i social de la regió.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert