accesskey_mod_content

Desenvolupament de l'Encontre Aporta 2019

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

20 desembre 2019

L'Encontre Aporta 2019 va tindre com a lema “Impulsant les dades d'alt valor”, en referència a les 6 categories de dades considerades d'alt valor per la nova normativa europea sobre dades obertes i reutilització de la informació del sector públic: dades geoespacials, ambientals, meteorològics, estadístics, relacionats amb les societats mercantils i amb la mobilitat.

En l'Encontre s'ha posat en relleu l'avanç d'Espanya en l'obertura de les dades del sector públic per a la seua posada a la disposició de la societat i de les empreses, considerant-los un actiu fonamental a l'hora d'impulsar una democràcia més transparent i participativa, l'emprenedoria i la innovació.

L'acte, inaugurat pel Secretari d'Estat per a l'Avanç Digital, Francisco Polo, i el Secretari d'Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto, s'ha estructurat entorn de/entorn de tres taules redones en les quals s'han analitzat les claus per a la disponibilitat i l'ús de les dades d'alt valor, així com les oportunitats per a l'impuls de l'economia de les dades davant la irrupció dels nous paradigmes tecnològics.

Els Premis del Desafiament Aporta

Paral·lelament a l'Encontre, com tots els anys, es van atorgar els Premis del Desafiament Aporta 2019. Fernando de Pablo, Secretari General d'Administració Digital,el Director General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Roberto Sánchez, i el Director General de Red.es, David Cierco van ser els encarregats d'entregar-los. 

La convocatòria del Desafiament Aporta d'enguany ha portat per lema “El valor de la dada per al sector agroalimentari, forestal i rural” i ha anat dirigida a identificar noves idees i prototips basats en dades obertes que ajuden a millorar l'eficiència en este sector, fonamental per a la creació de riquesa i ocupació.

Els premiats van ser:

  • 1º Premi: Sistema Optimacis
  • 2º Premi: Cubicación LiDAR de Choperas
  • 3º Premi: EcoVeo

Resum de les iniciatives premiades i les seues contribucions(Obri en nova finestra)

Espanya es consolida com a país prescriptor en l'àmbit de les dades obertes

Quant a xifres i resultats, en l'edició d'enguany de l'Encontre Aporta, es van tractar -com no podia ser d'una altra manera- les dades desvetlades en l'últim Open Data Maturity Report(Obri en nova finestra) de la UE. Espanya ocupa, per tercer any consecutiu, la segona posició a nivell europeu en matèria de dades obertes, segons el  Portal Europeu de Dades(Obri en nova finestra)  de la Comissió Europea. Forma així partix del grup de països prescriptores en la matèria, segons este organisme. L'estudi assenyala que les dades obertes permetran estalviar 1.700 milions d'euros en costos a l'Administració Pública en 2020. A més, millorarà el rendiment i contribució a l'eficiència dels servicis públics, detectant gastos innecessaris o redundants en creuar informació de diferents sectors.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert