accesskey_mod_content

La nova edició del Desafiament Aporta

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

10 abril 2019

Ja està en marxa una nova edició del Desafiament Aporta . Igual que en l'edició anterior, es busquen noves idees i prototips basats en dades obertes, que ajuden a millorar l'eficiència d'un sector concret. En este cas, s'ha triat el sector agroalimentari i forestal, i del mitjà rural.

Actualment, este sector es troba davant una sèrie de reptes que ens afecten a tots i, en última instància, al futur de la humanitat, com són el canvi climàtic, la seguretat alimentària, el creixement de la població o el despoblament de les zones rurals. Generar una major quantitat d'aliments per a sustentar al conjunt de la població, d'una manera segura i respectuosa amb el medi ambient, buscar alternatives a la concentració de la població en zones urbanes afavorint el desenvolupament del mitjà rural, així com protegir i preservar el patrimoni forestal perquè ho gaudisquen les generacions futures, són tasques exigents i urgents.

A estos problemes globals, cal sumar els reptes específics d'Espanya. Despoblació, envelliment, desertització, bretxa digital, masculinización, dèficit i dispersió de servicis … són alguns dels conceptes que solen vindre a la ment quan pensem en el mitjà rural en el nostre país.

Davant estos reptes, és necessari un canvi de paradigma.

Com poden ajudar les dades obertes a millorar esta situació?

La transformació digital pot ajudar a canviar les bases de funcionament del sector agroalimentari impulsant el mitjà rural, de molt diverses formes;  per exemple a través de l'anomenada agricultura intel·ligent i de precisió que combina tecnologies com la robòtica i la intel·ligència artificial amb la gestió de dades públiques i privats, per a maximitzar el rendiment dels cultius, augmentar la productivitat i millorar la seua sostenibilitat. En este context, les dades obertes tenen un paper fonamental.

En què consistix el Desafiament Aporta 2019?

El Desafiament Aporta busca fomentar el talent, la competència tècnica i la creativitat en la reutilització de dades obertes, amb l'objectiu d'idear solucions que ajuden a impulsar millores en el sector agroalimentari i forestal, i del mitjà rural.

Les idees i prototips que es presenten han de utilitzar almenys una font de dades obertes generades per les Administracions Públiques, ja siguen nacionals o internacionals, i publicats baix llicència oberta. Estos conjunts de dades podran combinar-se amb uns altres de diverses fonts, públiques o privades, i d'àmbit nacional o internacional.

El concurs es desenvoluparà en 2 fases:

  • Fase I: Concurs d'idees. Els participants hauran de proporcionar una descripció detallada d'una idea original que puga servir per a crear o enriquir un servici, estudi, aplicació web o mòbil, que comporte millores per al sector agroalimentari i forestal, i del mitjà rural. Totes les idees seran valorades amb criteris com: el seu caràcter innovador, el seu impacte econòmic i social, i la seua contribució a millorar la qualitat de vida de jóvens i dones, dos col·lectius fonamentals per a la supervivència del sector.Després del procés d'avaluació, se seleccionaran les 10 millors idees els autors de les quals passaran a la Fase II.
  • Fase II: Desenvolupament de prototips i exposició presencial. Durant la Fase II, els autors de les 10 idees seleccionades elaboraran un prototip que podrà consistir en simulacions, visualitzacions, vídeos o solucions multimèdia. De tots ells, es seleccionaran els tres millors segons criteris com la facilitat d'ús o la qualitat tècnica.

Durant els mesos posteriors es realitzaran accions de difusió i accions de seguiment de les idees presentades. El Desafiament Aporta està dirigit a persones físiques i jurídiques de la Unió Europea.

Els interessats a participar han d'inscriure's en este  formulari.(Obri en nova finestra)

Els premis consistiran en una dotació econòmica als tres prototips seleccionats.

  • Primer classificat: 4.000 €
  • Segon classificat: 3.000 €
  • Tercer classificat: 2.000 €

Més informació en la secció  Desafiament Aporta (Obri en nova finestra)  i en les  Bases del Desafiament.(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Servicis electrònics