Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

Sistema europeu de reconeixement d'identitats electròniques - eIDAS

 • Resumixen:
  Projecte que permet el reconeixement europeu de les identitats electròniques, en concret, l'acceptació del DNI electrònic en servicis d'altres administracions europees així com la identificació de ciutadans europeus en servicis públics espanyols utilitzant un mitjà d'identificació del seu país d'origen.
  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismos Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Contacte:

  Ministeri de Política Territorial i Funció Pública

  Integració a través de cl@ve:  https://administracionelectronica.gob.es/ctt/clave

  Tipus de Solució:
  Infraestructura o servici comú
  Estat de la Solució:
  Implantació
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Público , Documentos Personales
  Llicencia:
  No aplica
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic

  Descripció

  El node eIDAS espanyol és un projecte que permet el reconeixement mutu d'identitats electròniques a Europa. En concret, facilita l'acceptació del DNI electrònic en servicis d'Administració Electrònica d'altres administracions europees, així com la identificació de ciutadans europeus en servicis públics espanyols utilitzant un mitjà d'identificació del seu país d'origen.

  El node eIDAS és el component d'interoperabilitat que es connecta amb els servicis electrònics i els sistemes d'identificació nacionals, i amb els nodes corresponents d'altres Estats Membres, i permet el reconeixement d'identitats electròniques emeses per altres països d'acord amb Reglament Europeu eIDAS(Obri en nova finestra) .

  El node eIDAS espanyol es basa en la implementació de referència que la Comissió Europea ha desenvolupat de les especificacions tècniques que marca el Reglament, i utilitza un sistema d'intercanvi de missatges conforme a l'estàndard SAML 2.0. Per a les Administracions Públiques, la integració amb el node eIDAS espanyol es realitza a través del sistema cl@ve(Obri en nova finestra) .

  Notícies

  14 May 2018

  La integració de cl@ve amb STORK se substituirà per una connexió amb el node eIDAS Desplegar acordeon

  La nova versió de Cl@ve (Cl@ve 2.0) es connectarà al node eIDAS espanyol i comportarà la discontinuïtat dels servicis de STORK a través de Cl@ve.

   
   

  Al setembre de 2018 comença l'obligació de reconeixement mutu d'identitats electròniques transfrontereres d'acord amb el  Reglament eIDAS(Obri en nova finestra) . Per la qual cosa, tots els servicis públics han de poder oferir la possibilitat d'identificar-se amb mitjans d'identitat electrònics d'altres països, sempre que estos hagen sigut notificats a la Comissió Europea.

  Per a açò s'ha creat un sistema europeu de reconeixement d'identitats electròniques basat en un conjunt de nodes d'interoperabilitat (nodes eIDAS) que connecten les infraestructures nacionals d'identificació electrònica entre si.

  En concret, el node eIDAS espanyol permet l'acceptació del DNI electrònic en servicis d'Administració Electrònica d'altres administracions europees així com la identificació de ciutadans europeus en servicis públics espanyols utilitzant un mitjà d'identificació del seu país d'origen.

  Per a les Administracions Públiques, la integració amb el node eIDAS espanyol es realitzarà a través del sistema Cl@ve. La nova versió de Cl@ve 2.0 substituirà la connexió de STORK pel node eIDAS. Açò comportarà que a la fi de maig es discontinuarán els servicis que oferia el pilot STORK, havent de migrar a la nova versió de Cl@ve per a disposar dels servicis d'identificació transfronterera a través del node eIDAS.  

  Més informació sobre el  node eIDAS

  Més informació sobre  Cl@ve

  20 March 2018

  Finalitzat amb èxit el projecte europeu per a la connexió de servicis públics al node eIDAS Desplegar acordeon

  El passat 28 de febrer va finalitzar el projecte CEF A2015/1168905 per a connectar servicis públics al node eIDAS espanyol

    

  El projecte europeu “Connecting public services to the Spanish eIDAS node” s'emmarca dins de el  programa Connecting Europe Facility (CEF)(Obri en nova finestra) . Su  objectiu era que servicis públics espanyols es connectaren al node eIDAS espanyol i amb açò es prepararen per a complir amb l'obligació que establix el Reglament eIDAS ( Reglament (UE) Nº 910/2014(Obri en nova finestra) ) sobre el reconeixement d'identitats transfrontereres. En este projecte han participat com a proveïdors de servicis diferents organismes públics, entre ells: entitats locals, diputacions, universitats així com servicis de  Ministerios, a més de la Secretaria General d'Administració Digital com a responsable  de la implantació i operadora del node eIDAS espanyol i Red.es com a coordinador del projecte.

  Gràcies a esta connexió al node eIDAS, ciutadans europeus podrien accedir a estos servicis públics espanyols  utilitzant per a la seua autenticació un mitjà d'identificació del seu país d'origen. De la mateixa forma, un ciutadà espanyol podrà identificar-se en servicis europeus utilitzant per a açò el seu DNI. 

  La integració dels servicis al node eIDAS s'ha realitzat mitjançant el sistema Cl@ve, que proporciona diferents mètodes d'autenticació d'identitat electrònica dels ciutadans. Entre estos mètodes s'oferix una opció per a ciutadans europeus, que utilitza la xarxa de nodes eIDAS per a permetre'ls identificar-se utilitzant un mitjà d'identificació del seu país d'origen. 

  Al setembre de 2018, serà obligatori el reconeixement mutu d'identitats electròniques transfrontereres notificades a la Comissió Europea, per la qual cosa tots els servicis públics deuran poder oferir la possibilitat d'identificació amb mitjans d'identitat electrònics d'altres països, sempre que estos hagen sigut notificats.

  21 December 2016

  España desplega la primera versió del seu node eIDAS, integrat amb el DNI-i Desplegar acordeon

  Amb la posada en marxa del node España es convertix en el primer país a tindre un node eIDAS disponible i dona un altre pas cap al compliment de les obligacions establides pel reglament europeu eIDAS, que exigix el reconeixement, en 2018, de les identitats electròniques emeses per altres Estats membres per a l'accés electrònic als servicis públics. 

    

  El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública (MINHAFP), a través de Secretaria General d'Administració Digital (SGAD), ha desplegat la primera versió del node eIDAS espanyol, integrat amb el DNI-i.

  El node eIDAS és el component d'interoperabilitat que es connecta amb els servicis electrònics i els sistemes d'identificació nacionals, i amb els nodes corresponents d'altres Estats membres, i permet el reconeixement d'identitats electròniques emeses per altres països d'acord amb el  reglament europeu eIDAS(Obri en nova finestra) .

  El node espanyol es basa en la implementació de referència que la Comissió Europea ha desenvolupat de les  especificacions tècniques(Obri en nova finestra)   que marca el reglament, i utilitza un sistema d'intercanvi de missatges conforme a l'estàndard SAML 2.0. El desenvolupament d'esta implementació de referència s'ha abordat com a part de la infraestructura de servicis digitals d'identitat electrònica ( CEF ID electrònica(Obri en nova finestra) ) prevista en el programa europeu CEF (Connecting Europe Facility).

  El programa CEF també ha recolzat, aportant co-finançament, el desplegament del node eIDAS espanyol, a través de l'acció 2014-ÉS-IM-0009, corresponent a la convocatòria d'ajudes del programa CEF Telecom para ID electrònica de 2014. El projecte ha inclòs la validació de la instal·lació del node eIDAS espanyol conforme a les especificacions tècniques marcades pel reglament, validació que ha sigut realitzada pels servicis d'informàtica de la Comissió Europea.

  Amb este desplegament España es convertix en el primer país de la Unió a disposar d'un node eIDAS operatiu, la qual cosa li situa en una excel·lent posició per a abordar la integració amb el mateix dels servicis electrònics de les diferents Administracions, i en conseqüència, complir amb l'obligació de permetre als ciutadans de la Unió que puguen utilitzar els seus sistemes d'identificació electrònica nacionals per a l'accés als servicis públics d'altres Estats membres.

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introduïsca l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable

Enllaços d'interésSoluciones Relacionades