Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

AUTENTICA: El repositori horitzontal d'usuaris de les Administracions Publiques

 • Nomene Abreujat:
  Autentica
  Resum:
  AUTENTICA és un servici d'autenticació, Single Sign On i autorització d'empleats públics, alts càrrecs i personal relacionat, per a aplicacions internes de les AA.PP. Disposa d'un repositori horitzontal d'usuaris provinents de fonts primàries. AUTENTICA proveïx atributs dels usuaris, com la unitat i el lloc.
  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismes Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Manera d'Ús:
  Servici en xarxa per a usuari final
  Servici en xarxa integrable en aplicacions del client
  Contacte:

  https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/autentica(Obri en nova finestra)

  Direcció: Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital

  Secretaria General d'Administració Digital

  C/ Manuel Cortina, 2 - 4ª Pta.

  28010 – MADRID

  Tipus de Solució:
  Aplicació , Infraestructura o servici comú
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea tècnica:
  Infraestructura de seguretat i gestió d'identitats , Servicis horitzontals per a les AA.PP
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic
  Llicència:
  No aplica
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Llenguatge de Programació:
  JAVA , J2EE
  Sistema Operatiu:
  Linux

  Descripció

  AUTENTICA oferix servicis d'autenticació, Single Sign On i autorització, d'empleats públics de les AA.PP. i usuaris relacionats, en l'accés a aplicacions internes de les AA.PP. El seu objectiu és constituir-se com el servici comú compartit de referència dins de les AA.PP. per a aplicacions internes.


  Autentica disposa d'un repositori horitzontal d'usuaris provinents de fonts primàries de qualitat o amb altes d'una estructura d'administradors delegats corresponsables. El servici proveïx atributs dels usuaris autenticats relacionats amb la unitat i el lloc de destinació, incloent correu electrònic i telèfon.


  La funcionalitat d'autorització d'usuaris és opcional per aplicació i permet gestionar els rols determinats que pot assumir un usuari en l'accés a aquesta aplicació.


  Admet mitjans d'autenticació basats en certificats digitals així com en usuari – contrasenya. Està integrat amb Cl@ve per a acceptar també claus concertades.


  Autentica es troba està integrat amb el Directori Comú d'Unitats Orgàniques i Oficines - DIR3.

  Notícies

  18 February 2020

  Augment d'ús d'Autentica Desplegar acordeon

  AUTENTICA és un servici d'autenticació, Single Sign On i autorització d'empleats públics, alts càrrecs i personal relacionat, per a aplicacions internes de les AA.PP. Disposa d'un repositori horitzontal d'usuaris provinents de fonts primàries. AUTENTICA proveïx atributs dels usuaris, com la unitat i el lloc.

  Durant 2019, la utilització d'Autentica com a sistema d'autenticació va augmentar en més d'un 150%, passant de 2.123.330 a 5.434.132. Addicionalment, el nombre d'aplicacions integrades amb Autentica va augmentar notablement, aconseguint la xifra de 57, i el nombre d'usuaris totals registrats en el sistema va superar els 430.000.

  19 November 2018

  Incorporació del SIGP en AUTENTICA Desplegar acordeon

  El servici AUTENTICA amplia el seu col·lectiu d'aplicacions sindicades amb la incorporació del Sistema Integrat de Gestió de Personal (SIGP).

  El Sistema Integrador de Gestió de Personal és un sistema que dona servici a diversos procediments en matèria de Gestió de Personal. Aporta documents electrònics, firma electrònica i itineración telemàtica de l'expedient entre els diferents actors i organismes. Està dotat d'un portal per a comunicació usuaris – RH , caps d'unitat – RH. Desenvolupat sobre un ERP, la B.D. és única, rèplica a 24 hores del Registre Central de Personal, proporcionant una dada única per a tots les aplicacions integrades en ell.

  Amb esta incorporació ja hi ha 35 aplicacions sindicades amb el servici AUTENTICA.

  17 May 2018

  Incorporació del Portal Funciona i de l'aplicació GEISER en AUTENTICA Desplegar acordeon

  El servici AUTENTICA amplia el seu col·lectiu d'aplicacions sindicades amb la incorporació del Portal Funciona i el seu servici Servinómina, i també de l'aplicació GEISER.

  El Portal Funciona és un portal amb servicis i informació d'interés per a tots els empleats públics de l'AGE. Funciona es compon d'un Espai Principal que proveïx d'informació i servicis d'interés per a tots els empleats públics, com a taulons de mobilitat laboral o cerca en el directori d'empleats entre uns altres, així com l'accés a informació personal com les nòmines, dades econòmiques del Pla de Pensions o expedient personal.

  També es compon de minisites o petit portals, anomenats Espais Funciona, la majoria dels quals estan especialitzats en matèria de Recursos Humans i orientats a gestors de personal, que contenen els punts d'accés a les aplicacions especialitzades desenvolupades per la Subdirecció en aquesta matèria

  El Servici de Visualització de Nòmines (Servinómina) permet la consulta de la nòmina a través del Portal Funciona i l'eliminació del rebut de nòmina en paper. Este servici està dirigit a aquells organismes que realitzen la seua nòmina amb Nedaes.

  GEISER (Gestió Integrada de Servicis de Registre) és una solució integral de registre que funciona en manera núvol per a prestar el servici per a qualsevol organisme públic, que cobrix tant la gestió de les seues oficines de registre d'entrada/eixida com la recepció i enviament de registres en les unitats tramitadores destinatàries de la documentació.

  Amb estes incorporacions ja hi ha 27 aplicacions sindicades amb el servici AUTENTICA.

  23 March 2018

  AUTENTICA: nova imatge i interfície responsive Desplegar acordeon

  El servici AUTENTICA disposa de nova imatge en el seu portal informatiu. A més, la presentació del mateix s'ha fet responsive, perquè puga ser visualitzada correctament tant en dispositius mòbils, com en PCs d'escriptori. Es recorda que AUTENTICA està accessible des de Xarxa SARA i des d'Internet en la següent URL:

  https://autentica.redsara.es(Obri en nova finestra)

  08 January 2018

  Aplicació Governança-Contractació sindicada en Autentica Desplegar acordeon

  El servici Autentica amplia el seu col·lectiu d'aplicacions sindicades amb la incorporació de l'aplicació Governança-Contractació de la D.G. del Patrimoni. Esta aplicació, que va entrar en servici el passat desembre passat, conté un  un qüestionari electrònic i la seua corresponent aplicació informàtica per a recopilar la informació necessària i facilitar el seu posterior tractament, per al compliment de les obligacions d'informació que imposen les directives de contractació 2014/23/UE i 2014/24/UE.

  Amb esta aplicació ja hi ha 23 aplicacions sindicades amb Autentica. Anteriorment, es van incorporar el PAe, el Registre Central de Personal i el Portal CECIR.

  05 October 2017

  Autentica suporta el protocol SAML 2.0 Desplegar acordeon

  Autentica acaba d'incorporar el protocol SAML 2.0 (Security Assertion Markup Language 2.0) a les seues opcions d'integració.  Est és un protocol estàndard per a intercanvi d'informació d'autenticació i autorització, que està basat en XML. La incorporació de SAML 2.0 a Autentica, facilitarà la integració de noves aplicacions i ferramentes, complementant a l'opció d'autenticació basada en CAS actualment existent.

  14 February 2017

  Autentica accessible des d'Internet Desplegar acordeon

  El servici Autentica s'ha obert al seu ús des d'Internet per a donar servici a aplicacions que  requerisquen accés des d'Internet a més de des de la Xarxa SARA. En Internet només és possible l'autenticació utilitzant certificat electrònic o el DNI electrònic.

  Addicionalment, Autentica seguix augmentant el seu nombre d'usuaris gestionats, disposant de més de 388.000 usuaris en el seu repositori LDAP. 

  17 January 2017

  Noves aplicacions sindicades amb Autentica Desplegar acordeon

  El servici AUTENTICA amplia el seu nombre d'aplicacions a les quals dona servici, amb les següents incorporacions realitzades en els dos passats mesos:

  • Carpeta Ciutadana (administració) (SGAD)
  • CCUID (MIR)
  • EIEL-Gestió (SGAD)
  • Verifica (MIR)
  26 September 2016

  Aplicació TRAMA integrada amb AUTENTICA Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció la integració de l'aplicació TRAMA amb Autentica. Estarà disponible per a la versió de TRAMA en el núvol juntament amb l'opció d'autenticació anterior. Pròximament estarà també disponible en la versió de Servicis Centrals.

  15 June 2016

  AUTENTICA ja gestiona més de 360.000 usuaris Desplegar acordeon

  AUTENTICA amplia el seu repositori d'usuaris amb la incorporació del bolcat d'usuaris del Portal d'EE.LL. Este Portal actua com a font primària d'AUTENTICA proveint més de 25.000 usuaris al seu repositori LDAP.

  26 May 2016

  AUTENTICA: incorporació de firma en el XML de resposta i miniapplet v1.4 Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció una nova versió d'AUTENTICA que incorpora una nova mesura de seguretat: la firma electrònica del XML de resposta a les aplicacions sindicades.

  A més, esta nova versió també incorpora el miniapplet v1.4 d'@firma que inclou el suport d'Autofirma per a Google Chrome. AUTENTICA requerix firma electrònica per a les sol·licituds d'autoregistro i altes des d'administració.

  25 May 2016

  SIM-Plataforma de Missatgeria integrada amb AUTENTICA Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció una nova versió de SIM que inclou la integració amb AUTENTICA per a l'accés a l'aplicació web de gestió i consulta d'estadístiques i enviaments.

  22 April 2016

  La plataforma ALMACEN s'integra amb AUTENTICA Desplegar acordeon

  La Plataforma d'enviament de fitxers de gran grandària (ALMACEN) ara permet la identificació amb AUTENTICA.

  Més informació

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introduïsca l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable