Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

AUTENTICA: El repositori horitzontal d'usuaris de les Administracions Publiques

 • Nomeni Abreujat:
  Autentica
  Resum:
  AUTENTICA és un servei d'autenticació, Single Sign On i autorització d'empleats públics, alts càrrecs i personal relacionat, per a aplicacions internes de les AA.PP. Disposa d'un repositori horitzontal d'usuaris provinents de fonts primàries. AUTENTICA proveeix atributs dels usuaris, com la unitat i el lloc.
  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismes Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Manera d'Ús:
  Servei en xarxa per a usuari final
  Servei en xarxa integrable en aplicacions del client
  Contacto:

  https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/autentica(Obre en nova finestra)

  Adreça: Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital

  Secretaria General d'Administració Digital

  C/ Manuel Cortina, 2 - 4ª Pta.

  28010 – MADRID

  Tipus de Solució:
  Aplicació , Infraestructura o servei comú
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea tècnica:
  Infraestructura de seguretat i gestió d'identitats , Serveis horitzontals per les AA.PP
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic
  Llicència:
  No aplica
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Llenguatge de Programació:
  JAVA , J2EE
  Sistema Operatiu:
  Linux

  Descripció

  AUTENTICA ofereix serveis d'autenticació, Single Sign On i autorització, d'empleats públics de les AA.PP. i usuaris relacionats, en l'accés a aplicacions internes de les AA.PP. El seu objectiu és constituir-se com el servei comú compartit de referència dins de les AA.PP. per a aplicacions internes.


  Autentica disposa d'un repositori horitzontal d'usuaris provinents de fonts primàries de qualitat o amb altes d'una estructura d'administradors delegats corresponsables. El servei proveeix atributs dels usuaris autenticats relacionats amb la unitat i el lloc de destinació, incloent correu electrònic i telèfon.


  La funcionalitat d'autorització d'usuaris és opcional per aplicació i permet gestionar els rols determinats que pot assumir un usuari en l'accés a aquesta aplicació.


  Admet mitjans d'autenticació basats en certificats digitals així com en usuari – contrasenya. Està integrat amb Cl@ve per acceptar també claus concertades.


  Autentica es troba està integrat amb el Directori Comú d'Unitats Orgàniques i Oficines - DIR3.

  Notícies

  18 February 2020

  Augment d'ús d'Autentica Desplegar acordeon

  AUTENTICA és un servei d'autenticació, Single Sign On i autorització d'empleats públics, alts càrrecs i personal relacionat, per a aplicacions internes de les AA.PP. Disposa d'un repositori horitzontal d'usuaris provinents de fonts primàries. AUTENTICA proveeix atributs dels usuaris, com la unitat i el lloc.

  Durant 2019, la utilització d'Autentica com a sistema d'autenticació va augmentar en més d'un 150%, passant de 2.123.330 a 5.434.132. Addicionalment, el nombre d'aplicacions integrades amb Autentica va augmentar notablement, aconseguint la xifra de 57, i el nombre d'usuaris totals registrats en el sistema va superar els 430.000.

  19 November 2018

  Incorporació del SIGP en AUTENTICA Desplegar acordeon

  El servei AUTENTICA amplia el seu col·lectiu d'aplicacions sindicades amb la incorporació del Sistema Integrat de Gestió de Personal (SIGP).

  El Sistema Integrador de Gestió de Personal és un sistema que dona servei a diversos procediments en matèria de Gestió de Personal. Aporta documents electrònics, signatura electrònica i itineración telemàtica de l'expedient entre els diferents actors i organismes. Està dotat d'un portal per a comunicació usuaris – RH , caps d'unitat – RH. Desenvolupat sobre un ERP, la B.D. és única, rèplica a 24 hores del Registre Central de Personal, proporcionant una dada única per a tots les aplicacions integrades en ell.

  Amb aquesta incorporació ja hi ha 35 aplicacions sindicades amb el servei AUTENTICA.

  17 May 2018

  Incorporació del Portal Funciona i de l'aplicació GEISER en AUTENTICA Desplegar acordeon

  El servei AUTENTICA amplia el seu col·lectiu d'aplicacions sindicades amb la incorporació del Portal Funciona i el seu servei Servinómina, i també de l'aplicació GEISER.

  El Portal Funciona és un portal amb serveis i informació d'interès per a tots els empleats públics de l'AGE. Funciona es compon d'un Espai Principal que proveeix d'informació i serveis d'interès per a tots els empleats públics, com a taulons de mobilitat laboral o cerca en el directori d'empleats entre uns altres, així com l'accés a informació personal com les nòmines, dades econòmiques del Pla de Pensions o expedient personal.

  També es compon de minisites o petits portals, anomenats Espais Funciona, la majoria dels quals estan especialitzats en matèria de Recursos Humans i orientats a gestors de personal, que contenen els punts d'accés a les aplicacions especialitzades desenvolupades per la Sotsdirecció en aquesta matèria

  El Servei de Visualització de Nòmines (Servinómina) permet la consulta de la nòmina a través del Portal Funciona i l'eliminació del rebut de nòmina en paper. Aquest servei està dirigit a aquells organismes que realitzin la seva nòmina amb Nedaes.

  GEISER (Gestió Integrada de Serveis de Registre) és una solució integral de registre que funciona en manera núvol per prestar el servei per a qualsevol organisme públic, que cobreix tant la gestió de les seves oficines de registre d'entrada/sortida com la recepció i enviament de registres en les unitats tramitadores destinatàries de la documentació.

  Amb aquestes incorporacions ja hi ha 27 aplicacions sindicades amb el servei AUTENTICA.

  23 March 2018

  AUTENTICA: nova imatge i interfície responsive Desplegar acordeon

  El servei AUTENTICA disposa de nova imatge al seu portal informatiu. A més, la presentació del mateix s'ha fet responsive, perquè pugui ser visualitzada correctament tant en dispositius mòbils, com en PCs d'escriptori. Es recorda que AUTENTICA està accessible des de Xarxa SARA i des d'Internet en la següent URL:

  https://autentica.redsara.es(Obre en nova finestra)

  08 January 2018

  Aplicació Governança-Contractació sindicada en Autentica Desplegar acordeon

  El servei Autentica amplia el seu col·lectiu d'aplicacions sindicades amb la incorporació de l'aplicació Governança-Contractació de la D.G. del Patrimoni. Aquesta aplicació, que va entrar en servei el passat desembre passat, conté un  un qüestionari electrònic i la seva corresponent aplicació informàtica per recopilar la informació necessària i facilitar el seu posterior tractament, per al compliment de les obligacions d'informació que imposen les directives de contractació 2014/23/UE i 2014/24/UE.

  Amb aquesta aplicació ja hi ha 23 aplicacions sindicades amb Autentica. Anteriorment, es van incorporar el PAe, el Registre Central de Personal i el Portal CECIR.

  05 October 2017

  Autentica suporta el protocol SAML 2.0 Desplegar acordeon

  Autentica acaba d'incorporar el protocol SAML 2.0 (Security Assertion Markup Language 2.0) a les seves opcions d'integració.  Est és un protocol estàndard per a intercanvi d'informació d'autenticació i autorització, que està basat en XML. La incorporació de SAML 2.0 a Autentica, facilitarà la integració de noves aplicacions i eines, complementant a l'opció d'autenticació basada en CAS actualment existent.

  14 February 2017

  Autentica accessible des d'Internet Desplegar acordeon

  El servei Autentica s'ha obert al seu ús des d'Internet per donar servei a aplicacions que  requereixin accés des d'Internet a més de des de la Xarxa SARA. En Internet només és possible l'autenticació utilitzant certificat electrònic o el DNI electrònic.

  Addicionalment, Autentica segueix augmentant el seu nombre d'usuaris gestionats, disposant de més de 388.000 usuaris en el seu repositori LDAP. 

  17 January 2017

  Noves aplicacions sindicades amb Autentica Desplegar acordeon

  El servei AUTENTICA amplia el seu nombre d'aplicacions a les quals dona servei, amb les següents incorporacions realitzades en els dos passats mesos:

  • Carpeta Ciutadana (administració) (SGAD)
  • CCUID (MIR)
  • EIEL-Gestió (SGAD)
  • Verifica (MIR)
  26 September 2016

  Aplicació TRAMA integrada amb AUTENTICA Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció la integració de l'aplicació TRAMA amb Autentica. Estarà disponible per a la versió de TRAMA en el núvol juntament amb l'opció d'autenticació anterior. Pròximament estarà també disponible en la versió de Serveis Centrals.

  15 June 2016

  AUTENTICA ja gestiona més de 360.000 usuaris Desplegar acordeon

  AUTENTICA amplia el seu repositori d'usuaris amb la incorporació del bolcat d'usuaris del Portal d'EE.LL. Aquest Portal actua com a font primària d'AUTENTICA proveint més de 25.000 usuaris al seu repositori LDAP.

  26 May 2016

  AUTENTICA: incorporació de signatura en el XML de resposta i miniapplet v1.4 Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció una nova versió d'AUTENTICA que incorpora una nova mesura de seguretat: la signatura electrònica del XML de resposta a les aplicacions sindicades.

  A més, aquesta nova versió també incorpora el miniapplet v1.4 d'@signatura que inclou el suport d'Autofirma per Google Chrome. AUTENTICA requereix signatura electrònica per a les sol·licituds d'autoregistro i altes des d'administració.

  25 May 2016

  SIM-Plataforma de Missatgeria integrada amb AUTENTICA Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció una nova versió de SIM que inclou la integració amb AUTENTICA per a l'accés a l'aplicació web de gestió i consulta d'estadístiques i enviaments.

  22 April 2016

  La plataforma ALMACEN s'integra amb AUTENTICA Desplegar acordeon

  La Plataforma d'enviament de fitxers de gran grandària (ALMACEN) ara permet la identificació amb AUTENTICA.

  Més informació

  Subscripcions

  En aquesta àrea podrà donar-se de alta per rebre les notificacions de canvis que es realitzin en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introdueixi l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introdueixi l'email per donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable