Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

Plataforma de Segellat de Temps Ts@

 • Fecha Puesta en Producció:

  01/10/2009

  Descripció Funcional

  El servei de segellat de temps permet emetre segells de temps dels documents electrònics que els Organismes subministrin al servei. Un segell de temps és una signatura electrònica realitzada per una Autoritat de Segellat de Temps (TSA) que ens permet demostrar que les dades subministrades han existit i no han estat alterats des d'un instant específic en el temps (provinent d'una font fiable de temps).

  El MINHAP disposa d'una TSA, la qual està sincronitzada (per NTP i mitjançant Stratum2 amb connexió GPS) amb el Real Observatori de l'Armada. El Real Observatori de l'Armada té com a missió principal el manteniment de la unitat bàsica de Temps a Espanya així com el manteniment i difusió oficial de l'escala "Temps Universal Coordinat" (UTC (ROA)), considerada amb caràcter general com la base de l'hora legal en tot el territori nacional (R. D. 23 octubre 1992, núm. 1308/1992).

  Actualment la TSA publica els serveis de segell de temps de les formes següents:

  • Notació abstracta ASN.1, d'aquesta forma es compleix amb les especificacions de la IETF RFC3161, utilitzant sintaxi de peticions i respostes en notació abstracta ASN.1 codificat en DER.
  • Web Service dissenyats per facilitar la integració amb les aplicacions, utilitzant l'especificació de missatges XML-SOAP.

  És una solució basada en programari lliure, estàndards oberts i en java.

  Els serveis disponibles en la TSA es mostren a continuació.

  1. Sol·licitar segell de temps: Per mitjà d'aquest servei es proporciona la funcionalitat de generar un segell de temps per a una acció de signatura de dades o de document.
  2. Validar segell: A través d'aquest servei es proporciona la possibilitat de verificar la validesa d'un segell de temps      contingut en una signatura digital.
  3. Sol·licitar resegellat de temps: per preservar la longevitat de la validesa dels segells generats sobre els documents o transaccions, en cas que es pugui posar en qüestió la validesa d'un segell emès. Per mitjà d'aquest servei es proporciona la funcionalitat de generar un nou segell de temps per a una acció de signatura de dades o de document.

  Requisits:

  Per integrar-se en TSA@ del MINHAP és necessari seguir uns passos senzills:

  1. Estar connectat a la Xarxa SARA – Sistema d'Aplicacions i Xarxes per a les Administracions
  2. Pot descarregar el formulari per a l'accés i la documentació i els Manuals des de l'àrea de descàrregues (per a usuaris de les administracions públiques registrats al portal).
  3. Posar-se en contacte amb el servei de suport a través del formulari corresponent (veure els enllaços relacionats) i facilitar les seves dades de contacte, asi com l'ACL degudament emplenat.
  4. El servei de Soporte li informarà degudament dels paràmetres de connexió amb els serveis: URL, identificador d'aplicacions, etc

   Per accedir a la totalitat de la documentació és necessari ser un usuari registrat, per a això, accedir a la pàgina del PAE (http://administracionelectronica.gob.es/) i donar-se de alta com usuari.

  Avantatges:

  Els beneficis que la plataforma facilita als organismes són:

  1. Reducció de costos: el servei permet optimitzar el cost dels serveis de validació i emissió de segells de temps per cada aplicació.
  2. Innovació: la plataforma de TS@ s'ha convertit en la primera Autoritat de Segellat de Temps sincronitzada amb el ROA que proporciona serveis electrònics horitzontals a totes les Administracions Públiques del país gratuïtament.
  3. Promoure i facilitar serveis que el seu objectiu sigui el compliment de les obligacions de la Llei 39/2015 de les Administracions en relació a garantir l'acreditació a càrrec d'un tercer de confiança de la data i hora de realització de qualsevol operació o transacció per mitjans electrònics.

  Descripció Tècnica

  La TS@ és una plataforma tecnològica, basada en J2EE, que ofereix serveis de validació i segellat de temps. Els segells podran ser generats en format binari seguint els estàndards RFC3161 i XMLTimeStampToken. A més de la validació i segellat permetrà el resegellats d'antics segells.

  Aquestes funcions estan desplegades en dos tipus d'interfícies, una basada en el protocol TCP i HTTPS, per a la sol·licitud de segells de temps RFC3161 i l'altra basada en webService-Security, per a la generació de segells, validació i re-segellat.

  Els protocols de segellat de temps, en els quals es basa la plataforma, es troben especificats en les següents normes:

  • RFC 3161 “Internet X.509 Public Key Infrastructure Time Stamp Protocols “, estàndard definit per la Internet Engineering Task Force (IETF) per al protocol Estafi Stamp.
  • IETF RFC 3628 Policy Requirements for Time-Stamping Authorities (TSAs).
  • ETSI TS 102 023 Policy requirements for estafi-stamping authorities.
  • XML Timestamping Profile of the 2 OASIS Digital Signature Services (DSS) ver. 1.0.
  • ETSI TS 101 861 Estafi stamping profile.

   

Responsable