Finalitat:
La Llei 11/2007, en el seu article 24.4, especifica que en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat s'automatitzaran les oficines de registre físiques a fi de garantir la interconnexió de totes les seves oficines i possibilitar l'accés per mitjans electrònics als seients registrals i a les còpies electròniques dels documents presentats.
D'acord a donar resposta als requisits de la Llei, el Ministeri de la Presidència ha promogut, en el marc de l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat, l'elaboració una nova versió de la norma d'intercanvi registral, SICRES 3.0, per normalitzar la interoperabilitat entre les diferents oficines de registre.
La finalitat principal de la norma SICRES 3.0 és normalitzar l'intercanvi de seients registrals entre diferents oficines de registre de documents d'entrada i sortida. Per a això, estableix la informació mínima necessària per realitzar l'intercanvi d'un seient registral, així com l'estructura d'aquesta informació i els requisits tecnològics mínims que han de complir-se durant l'intercanvi.
Objectiu:
L'objectiu principal del projecte és donar compliment a l'article 24.4 de la LAECSP Llei 11/2007. En ell s'estableix que, en l'àmbit de l'AGE, s'automatitzin les Oficines de Registre físiques a les quals es refereix l'article 38 de la LRJPAC. D'aquesta manera, es pot garantir la interconnexió de totes les seves oficines i possibilitar l'accés per mitjans electrònics als seients registrals i a les còpies electròniques dels documents presentats.
Descripció:
En la preparació de la norma s'han tingut en consideració aquestes característiques generals:
- SICRES 3.0 està obert a treballar amb diferents tecnologies d'intercanvi i comunicació de dades, incorporant alguns fluxos de treball habituals no prevists en versions anteriors.
- SICRES 3.0 incorpora una funcionalitat d'intercanvi de missatges, que millora la informació sobre els fluxos de treball i el control i seguiment del procés d'intercanvi.
- Altres novetats són:
- La inclusió d'informació sobre la validesa jurídica dels documents electrònics adjunts (en relació a l'ús de signatures electròniques i segells de temps, entre uns altres)
- La gestió optimitzada de fitxers adjunts. Possibilitat d'enviar el fitxer annexo embegut en el seient registral o com un arxiu addicional
- Canvi de la tecnologia per a l'intercanvi d'informació.
- Generació d'un Identificador d'Intercanvi únic per a cada operació.
- Recomanació perquè l'estat i la seqüència de les operacions d'intercanvi quedin registrades en un sistema centralitzat que permeti realitzar la traçabilitat de les operacions efectuades.
- Implementació de forma estructurada dels errors del sistema d'intercanvi creant rangs i errors associats als mateixos.
- La gestió del transport segur serà delegada al mòdul de transport de la plataforma d'intercanvi, així com l'autenticació dels sistemes implicats, entre uns altres.
Requisits:
L'ús de la norma SICRES 3.0 es defineix dins del marc de l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat
Resultats:
Una norma que estableixi de forma única, global i completa, el Model de Dades per a l'intercanvi de seients i entre les Entitats Registrals amb independència del Sistema de Registre origen o destinació, i de la tecnologia d'intercanvi.
Avantatges:
L'adaptació dels aplicatius de registre i plataformes d'intercanvi a la norma SICRES 3.0 garanteix la interoperabilitat amb altres oficines de registre que també compleixin la norma, amb independència dels sistemes d'informació que s'utilitzin en origen i destinació.
L'empleno de la norma SICRES 3.0 possibilita la integració de l'oficina de registre amb la plataforma d'intercanvi desenvolupada pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, en el marc del projecto “ Sistema d'Interconnexió de Registres "