Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

Framework Obert per a l'Administració Pública (openFWPA)

 • Nomeni Abreujat:
  openfwpa
  Resum:
  openFWPA és un framework J2EE de desenvolupament per a administració electrònica desenvolupat pel Principat d'Astúries que permet crear potents aplicacions d'administració electrònica, unificant i simplificant el seu disseny, implementació i manteniment.
  Destinataris:
  Ciutadà , Empresa , Qualsevol Administració Pública
  Organismes Responsables:
  PRINCIPAT D'ASTÚRIES
  Manera d'Ús:
  Producte instal·lable
  Contacte:

  Openfwpa@asturias.org

  Tipus de Solució:
  Aplicació de Fonts Obertes
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Autonòmic
  Àrea tècnica:
  Tramitació electrònica , Suport a la tramitació electrònica
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic
  Llicència:
  EUPL (European Public License) , GPL (GNU General Public License)
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Llenguatge de Programació:
  HTML , Serveis Web , J2EE
  Sistema Operatiu:
  Unix

  Descripció

  Objectiu:

  Els dos grans objectius perseguits en el disseny i construcció d'openFWPA són:

  • Simplificació i homogeneïtzació del procés de desenvolupament d'aplicacions: Per a això openFWPA proporciona una arquitectura reutilitzable i un conjunt d'eines i biblioteques que implementen alguns dels components més habituals, i d'escriptura més tediosa, en aplicacions web. Tot això redunda en un menor cost total de la propietat (TCO) de les solucions desenvolupades sobre openFWPA.
  • Definició d'estàndards de desenvolupament, qualitat i acceptació: Es tracta d'un conjunt de directrius d'obligat compliment orientades a exigir i garantir uns nivells mínims de qualitat en les aplicacions.

  Descripció:

  openFWPA és descendent directe del Framework del Principat d'Astúries (FWPA), una iniciativa impulsada des de la Direcció general d'Informàtica del Govern del Principat d'Astúries (Espanya) que comença a desenvolupar-se a l'abril de 2004 per dotar a l'Administració del Principat d'Astúries d'una plataforma corporativa per al desenvolupament d'aplicacions, serveis i components.

  El Framework proveeix una estructura i una metodologia de treball per facilitar el desenvolupament de programari, permetent a els qui dissenyen i desenvolupen el sistema concentrar-se més en la identificació dels requeriments que tractant amb els tediosos detalls de baix nivell per proveir un sistema funcional.

  En els últims anys, OpenFWPA ha evolucionat cap al paradigma d'Arquitectures Orientades a Serveis, de manera que les aplicacions es construeixen per composició, sobre un conjunt de serveis i components reutilitzables.

  Requisits:

  openFWPA és Programari Lliure / Open Source i està publicat sota una doble llicència: LGPL 3.0 i EUPL 1.1, sent l'usuari el que decideix quin d'ambdues llicència prefereix usar. En conseqüència, està lliurement a la disposició de qualsevol persona o organisme que vulgui usar-ho.

  La Llicència Pública General Menor del projecte GNU (LGPL) és àmpliament reconeguda i respectada dins de la comunitat del Programari Lliure, és una de les llicències desenvolupades i promogudes per la Free Programari Foundation (FSF), i dona permisos de reproducció, distribució, modificació i redistribució amb copyleft, encara que permet ser utilitzada o enllaçada dinàmicament amb programari que no sigui lliure, amb el que no s'exclou la utilització de components privatius dins del sistema.

  La Llicència Pública de la Unió Europea (EUPL) és una llicència de programari lliure amb copyleft creada i recolzada per la Unió Europea per a l'impuls del Programari Lliure en les administracions públiques.

  Les modificacions que es facin al codi, en estar publicat sota les llicencies LGPL 3.0 i EUPL 1.1, hauran d'estar llicenciades sota aquestes mateixes llicències al seu torn.

  Resultats:

  En l'actualitat, openFWPA supera les 100.000 línies de codi i dona suport a més de 150 aplicacions instal·lades en producció en l'Administració del Principat d'Astúries. Així mateix hi ha organitzacions empresarials que han desenvolupat sistemes per als seus clients sobre aquesta tecnologia, fora de l'àmbit públic. Es tracta per tant d'un producte madur i llest per començar a ser usat per altres organitzacions públiques i privades.

  Avantatges:

  El desenvolupament d'aplicacions a partir d'un framework planteja una sèrie d'avantatges:

  • Reutilització: Nombrosos components només han de ser configurats, i no és necessari desenvolupar-los de nou cada vegada.
  • Homogeneïtzació: Les aplicacions tenen la mateixa estructura i els mateixos elements, la qual cosa simplifica el seu desenvolupament, manteniment i gestió.
  • Major qualitat: Poden establir-se criteris objectius de qualitat, basats en mètriques.
  • Menor cost: Tant de manteniment com de formació.

  Notícies

  30 March 2009

  openFWPA, el framework del Principat d'Astúries Desplegar acordeon

  El Govern del Principat d'Astúries posa a la seva disposició openFWPA, un framework J2EE de desenvolupament per a administració electrònica desenvolupat des del Principat i disponible com a Programari Lliure per al públic en general des d'Octubre de 2008. Des del Centre de Transferència de Tecnologia podrà trobar informació general del projecte i les referències a les pàgines oficials del projecte des de les quins podrà descarregar-se el seu programari i accedir a més informació.

  Subscripcions

  En aquesta àrea podrà donar-se de alta per rebre les notificacions de canvis que es realitzin en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introdueixi l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introdueixi l'email per donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable

Enllaços d'interèsSolucionis Relacionades