Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

Govern Obert d'Euskadi - Irekia

 • Nomeni Abreujat:
  Irekia
  Resum:
  Que l'Administració deixi de ser un entramat de normes incomprensibles per al ciutadà i que sentin les iniciatives del Govern com a pròpies des de la seva gestació, de manera que puguin participar en la seva elaboració i tenir accés a la informació de primera mà.
  Destinataris:
  Ciutadà
  Organismes Responsables:
  COMUNITAT AUTÒNOMA DE PAÍS BASC
  Manera d'Ús:
  Producte instal·lable
  Contacte:

  Luis Petrikorena

  Director de Govern Obert

  Telf. 945 018 049

  lpetri@ej-gv.es

  Tipus de Solució:
  Aplicació de Fonts Obertes
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Autonòmic
  Àrea tècnica:
  Tramitació electrònica
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic
  Llicència:
  EUPL (European Public License)
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Sistema Operatiu:
  Linux

  Descripció

  Situació de partida i origen de la iniciativa

  La situació de partida d'aquesta iniciativa són les experiències prèvies ressenyables en l'anterior legislatura i un executiu en configuració tripartida: Habitatge i Konpondu.

  Referent a això, l'origen del projecte són les eleccions autonòmiques, nou executiu i un clar impuls a el “canvi”, en aquest cas aplicat a nivell corporatiu a la transparència i participació.

  Objectius

  • Que l'Administració deixi de ser un entramat de normes incomprensibles per al ciutadà i que sentin les iniciatives del Govern com a pròpies des de la seva gestació, de manera que puguin participar en la seva elaboració i tenir accés a la informació de primera mà.
  • Possibilitar als ciutadans realitzar propostes directament al Govern i proposar millores, realitzar comentaris i suggeriments a tots els projectes de llei, plans i altres actuacions significatives del Govern i dels Organismes Autònoms, Ens i Societats Públiques. A més, podran votar els comentaris i aportacions d'altres ciutadans.

  Principals dificultats i aspectes clau per a la implantació

  Per a la implantació del projecte, ha estat imprescindible per part de l'alta adreça, no només convenciment en el Projecte, sinó un lideratge actiu en el conjunt de l'Organització.

  • Així mateix, és crucial la conformació de nuclis de persones involucrades i capaces de treballar en equip, per servir com a element d'expansió interna del Projecte.
  • És imprescindible l'aprofundiment en l'accés ràpid i fàcil a la informació (Transparència), juntament amb la potenciació de la Participació ciutadana i la introducció efectiva del Govern Basc a les xarxes socials (Guia de Xarxes Socials).
  • Finalment, és de vital importància l'evolució en eines internes d'indexació i vinculació, audiovisuals i ampliació de l'accés mòbil amb especial atenció al món Android.

  Notícies

  12 May 2015

  L'ONU premia al Govern Basc per les seves polítiques de participació ciutadana Desplegar acordeon

  El Govern Basc ha rebut el primer Premi de les Nacions Unides al Servei Públic en dos de les seves categories. En concret, l'ONU ha volgut reconèixer a l'Institut Basc de la Dona-EMAKUNDE en la modalitat de Promoció de la perspectiva de gènere, per haver demostrat l'excel·lència en la implementació de la Llei Basca per a la Igualtat de Dones i Homes, i al portal IREKIA, en la categoria de Foment de la participació ciutadana en les decisions polítiques a través de mecanismes innovadors.

  La concessió d'aquests guardons, considerats com el reconeixement internacional més prestigiós a l'excel·lència en el sector públic, ha estat anunciada esta mañana per la directora d'Emakunde Izaskun Landaida i el director de Govern Obert Luis Petrikorena, els qui han mostrat la satisfacció del Govern Basc pel reconeixement que suposa a les polítiques d'igualtat i de participació ciutadana desenvolupades a Euskadi.

  Els premis es lliuraran en Medellín (Colòmbia) el proper 23 de juny, dia designat per l'Assemblea General com el Dia de Servei Públic de les Nacions Unides per "celebrar el valor i la virtut del servei públic a la comunitat".

  Reconeixement a la participació ciutadana a través d'IREKIA

  En matèria de transparència i participació ciutadana, l'ONU ha volgut reconèixer les polítiques de l'Executiu Basc dutes a terme a través de la iniciativa Governo Obert d'Euskadi (desenvolupada pel portal IREKIA(Obre en nova finestra) ), que ha estat considerada com una de les pioneres en aquest camp a nivell europeu. La candidatura va ser presentada per l'Associació Internet Euskadi i ha superat 3 rondes d'avaluació que han mesurat, sobretot, l'alineació dels objectius d'aquesta iniciativa amb els principis internacionals promulgats per organismes com l'Open Government Partnership ( OGP(Obre en nova finestra) ).

  IREKIA és una eina posada a la disposició de la societat basca, amb l'objectiu d'aportar major transparència en la gestió del govern i permetre la participació directa de la ciutadania en els processos de decisió de les polítiques públiques basques. El portal va néixer com un espai col·laboratiu amb la finalitat de fomentar el debat polític; escoltar i testar l'opinió de la ciutadania i mostrar el que aquesta diu en qualsevol fòrum de la xarxa; i oferir informació sobre l'acció del govern.

  El passat any la web va rebre 603.291 sessions, amb 376.398 usuaris únics i va servir 1,8 milions de pàgines. Així mateix, a través d'aquest portal es va informar de 4.355 esdeveniments de càrrecs públics, es van presentar 77 propostes de govern i es van rebre 288 propostes ciutadanes.

  En xarxes socials IREKIA va generar 37,5 milions d'impressions entre twitter, facebook i Youtube i 25.500 interaccions entre twitter i facebook. Els quatre primers topaketas realitzats als membres del Govern Basc van generar 2.436 participacions de la ciutadania i 549 preguntes, i els 12.800 vídeos pujats van suposar més de 163.000 visualitzacions.

  Irekia és una solució opensource a la disposició d'altres administracions Públiques. Més informació sobre la solució IREKIA en el CTT.

  Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  09 October 2014

  El Govern Basc presenta la versió 5 de programari lliure de la plataforma de participació ciutadana Open Irekia – Govern Obert Desplegar acordeon

  El Govern Basc ha presentat l'aplicació de programari lliure (versió v5) d'Open Open Irekia – Governo Obert al personal d'ajuntaments, universitats, Juntes Generals i Diputacions en una jornada  que va tenir lloc a la seu de Presidència-Lehendakaritza a Vitòria-Gasteiz.  Es tracta d'una aplicació que està a la disposició d'institucions, usuaris, desenvolupadors i comunitat en general perquè desenvolupin plataformes que incentivin la participació i la transparència.

  En un acte dirigit pel Director de Govern Obert, Luis Petrikorena, s'ha incidit en l'oportunitat que ofereix Open Irekia per avançar en cada institució cap a la filosofia de Govern Obert. Segons Petrikorena cada nova aplicació que es generi en les institucions suposa una nova aportació a la xarxa de plataformes que incentiven la participació ciutadana. Un concepte que pràcticament està inclòs en cada projecte de Llei que es tramita al Parlament ja que aquests han d'estar exposats a la participació de les persones.

  L'encontre ha tingut un caràcter divulgatiu i tècnic i s'ha aprofundit en les característiques d'Open Irekia i en com desenvolupar noves plataformes en cada institució. cal destacar que la llicència és pública, requereix únicament la cita al Govern Basc i no suposa cost algun.

  12 February 2014

  Irekia renova la seva versió de programari lliure Desplegar acordeon

  El Govern Basc va actualitzar el seu portal sobre Govern Obert i Participació amb una nova versió de programari amb l'objectiu de visualitzar millor les propostes del Govern i de la ciutadania i facilitar d'aquesta manera la participació d'aquests.

  Com en anteriors ocasions, i fidels al compromís d'obertura i col·laboració representat pel programari lliure, l'Adreça de Govern Obert posa a la disposició de la comunitat el codi font de l'aplicació Open Irekia v4 en la qual està basat el seu portal web, sota la Llicència Pública de la Unió Europea “European Union Public Licence – EUPL”.

  Més informació en Open Irekia: https://www.irekia.euskadi.net/es/pages/10081-openirekia-publicacion-del-software-ogov-del-gobierno-vasco?criterio_id=795250&track=1

  15 June 2011

  L'aplicació “Open Irekia – Govern Obert” a la disposició d'usuaris, desenvolupadors i comunitat en general. Desplegar acordeon

  El codi font d'Irekia

  Irekia, la web del Govern Basc per promoure la participació en internet, ha decidit alliberar el programari sobre el qual s'ha desenvolupat aquest projecte. Denominat OpenIrekia, posa a la disposició de la ciutadania, empreses, organitzacions i, per descomptat, d'altres institucions i administracions públiques el "codi font" d'Irekia. D'aquesta manera, es col·labora i es permet la seva reutilització lliure i gratuïtament per evitar que les administracions públiques que vulguin desenvolupar aquest tipus de projectes hagin de realitzar noves inversions econòmiques de diners públics per arribar on Irekia ja ha arribat amb una inversió, precisament, de diners públics.

  El que OpenIrekia posa a la disposició de la ciutadania, de manera lliure i gratuïta, són funcionalitats i components que empra la web Irekia. Sobre la base de components ja existents de programari lliure com el sistema operatiu Linux, les bases de dades PostgreSQL i CouchDB, els intèrprets dels llenguatges de programació Ruby, Python i Erlang o el servidor web Apatxe (tots són programari lliure pel que no ha estat necessari realitzar cap pagament per la seva utilització i desenvolupament), OpenIrekia ha creat gestors de notícies, vídeos, usuaris, etc que i sol que s'allibera. De manera continua se seguiran alliberant altres components que s evadeixin sumant al projecte Irekia.

  OpenIrekia

  Fa apróximadamente un any, el Govern Basc va engegar el portal d'internet Irekia com a referent de la filosofia de Govern Obert que tots els departaments de l'Executiu estan incloent en l'exercici diari de l'acció de govern amb l'objectiu de millorar la relació entre ciutadania i administració, aprofitant els avantatges que ofereixen les noves tecnologies.

  Una relació basada en els principis de transparecencia, participació i col·laboració sustentats, a l'apartat tècnic, sobre una plataforma informàtica de programari lliure que sorgeix del convenciment que tot aquell producte que es genera des de l'administració amb recursos públics ha de poder ser reutilitzat lliure i gratuïtament per la ciutadania.

  Així, aquesta plataforma engloba diferents funcionalitats que inclouen, entre uns altres, un sistema de gestió de preparació, classificació i publicació de notícies, gestors continguts multimèdia en múltiples formats, integració amb diferents xarxes socials, múltiples agendes
  d'esdeveniments públiques i d'ús intern del govern, processos de coordinació i retransmissió d'esdeveniments en viu, gestió de comentaris, gestió de propostes ciutadanes, etc.

  En virtut del compromís ferm del Govern Basc amb aquest principi, en el desenvolupament d'Irekia s'han utilitzat components de programari lliure com el sistema operatiu Linux, les bases de dades PostgreSQL i CouchDB, els intèrprets dels llenguatges de programació Ruby, Python i Erlang o el servidor web Apatxe. També el programari original del projecte s'està desenvolupat sota la Llicència Pública de la Unió Europea "European Union Public Licence – EUPL".

  El que, des del dia 16 de desembre de 2010, es fa públic és el desenvolupament dut a terme, fins al moment, sota la dominació OpenIrekia. En funció de l'interès generat i el tipus d'ús que es donarà dels desenvolupaments publicats s'avaluaran les alternatives de formació d'una futura comunitat d'usuaris o desenvolupadors.

  En qualsevol cas, l'evolució d'Irekia serà una constant en els propers mesos i anys pel que s'aniran publicant noves versions en el futur.

  Llicència Irekia

  Introduction to the EUPL licence
  El Govern Basc posa a la disposició d'usuaris, desenvolupadors i comunitat en general l'aplicació denominada “Open Irekia – Govern Obert” sota la Llicència Pública de la Unió Europea “European Union Public Licence – EUPL”. Aquesta llicència, desenvolupada en el si de la Unió Europea, va néixer amb la intenció de ser la llicència sota la quin s'alliberessin els programes i aplicacions desenvolupades per l'Administració Pública i amb la característica específica de ser compatible amb altres llicències denominades lliures, com la GNU General Public License (GNU/GPL). Aquestes característiques doten, a les aplicacions així alliberades, de major seguretat jurídica i fomenten la interoperabilitat dels serveis de l'Administració Electrònica.

  The European Union Public Licence http://www.osor.eu/eupl(Obre en nova finestra)

  EUPL v.1.1(Obre en nova finestra)

   

   

  Sumari informació tècnica

  Accedeix al projecte i la zona de DESCÀRREGA

  Contactes:

  Oficina Tècnica de Programari Lliure (SURT) al Govern Basc(Obre en nova finestra)

   

  Subscripcions

  En aquesta àrea podrà donar-se de alta per rebre les notificacions de canvis que es realitzin en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introdueixi l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introdueixi l'email per donar-se de baixa de la subscripció.
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
Responsable

Enllaços d'interèsSolucionis Relacionades