accesskey_mod_content

Projectes STORK i STORK 2.0

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

Projectes europeus per al reconeixement transfronterer d'identitats electròniques, destinats a facilitar la mobilitat i la vida digital sense fronteres en la UE.

 

Projecto STORK

Una de les peces fonamentals per a la confiança al món digital és la identitat electrònica (ID electrònica). La Unió Europea, conscient de la importància de la ID electrònica per al desplegament dels serveis d'Administració Electrònica i per reforçar el Mercat Únic Digital, ha vingut impulsant el desenvolupament d'una infraestructura paneuropea per a la identificació electrònica de ciutadans i empreses, mitjançant referències en algunes de les seves iniciatives més rellevants (l'Agenda Digital i el seu Pla d'Acció d'Administració Electrònica 2011-2015, el Programa de Treball ISA, la Directiva europea de Serveis del Mercat Interior), el futur reglament sobre identitat electrònica i serveis de confiança i la inclusió de projectes d'ID electròniques al Programa Marco per a la Competitivitat i la Innovació (Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP).

Dins d'aquest Programa Marco es va dur a terme, des de 2008 a 2011, el projecte STORK(Obre en nova finestra) (Secure idenTity acrOss boRders linKed - Identitats segures/segures enllaçades a través de fronteres). Aquest projecte va ser executat per un consorci format per 35 membres, en el qual van participar diverses administracions públiques, universitats, organitzacions privades i associacions sense ànim de lucre, pertanyents a 17 països europeus, i entre les quals es trobava el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, liderant el paquet de treball relatiu a la definició de les especificacions i els blocs de construcció comunes.

Després de la seva finalització, STORK va aconseguir desplegar en un nombre important de països europeus una plataforma d'interoperabilitat d'identitats electròniques europees que permet als ciutadans establir noves relacions electròniques transfrontereres, simplement presentant la seva ID electrònica nacional, així com un marc de referència sostenible a nivell paneuropeu.

L'experiència obtinguda en STORK està ja tenint impacte sobre la implementació efectiva de la identitat electrònica transfronterera, ja que bona part del coneixement tècnic acumulat i les barreres d'interoperabilitat legals identificades han servit de font de coneixement per a la proposta de reglament d'identitat electrònica i serveis de confiança presentada en 2012 per la Comissió Europea.

Projecto STORK 2.0

D'altra banda, els resultats obtinguts en STORK estan tenint la seva continuïtat en el projecte STORK 2.0(Obre en nova finestra) , també executat dins del Programa Marco per a la Competitivitat i la Innovació. STORK 2.0 pretén adoptar noves mesures per impulsar de manera decisiva una major acceptació de la identitat electrònica a Europa, avançant cap a la creació i adopció d'un àrea única per a Europa, interoperable i sostenible, d'identificació i autenticació electròniques, tant per a persones físiques com a jurídiques.

Como novedad respecto a STORK, STORK 2.0 prevé abordar la representación, tanto de personas físicas como jurídicas, en un entorno electrónico, incluyendo facilidades para gestionar mandatos y poderes que puedan ser ampliamente usadas en toda la UE, y que proporcionen una elevada protección de los datos manejados y formas seguras de transferencia de atributos, todo bajo el control del usuario. El logro de los objetivos marcados en STORK 2.0 se alcanzará a través de las cuatro aplicaciones piloto del proyecto (e-learning y calificaciones académicas, banca electrónica, servicios públicos para empresas y e-Health) que ofrecerán servicios interoperables en situaciones de la vida real. Estos pilotos validarán las especificaciones, estándares y bloques de construcción, abordando de manera convincente difíciles cuestiones jurídicas y de gobernanza (transversales a distintos países, dominios de aplicación y sectores).