accesskey_mod_content

Acord per engegar IRIS², el programa de connectivitat segura/segura de la Unió

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

18 novembre 2022

La Comissió acull amb satisfacció l'acord polític aconseguit avui entre el Parlament Europeu i els Estats membres de la UE sobre el nou Programa de Connectivitat Segura de la Unió 2023-2027

Amb un pressupost de 2.400 milions d'euros, el programa Programa de Connectivitat Segura de la Unió 2023-2027 té per objecte desplegar una constel·lació de satèl·lits de la UE, denominada «IRIS²» (Infraestructura per a la Resiliència, la Interconectividad i la Seguretat per Satèl·lit). Les negociacions ja han conclòs, a l'espera de l'aprovació definitiva del text jurídic pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea.

El funcionament de la nostra economia i la nostra seguretat depèn cada vegada més d'una connectivitat segura/segura i resiliente. És fonamental que Europa desenvolupi una infraestructura de connectivitat sobirana, autònoma i segura/segura.

La hiperconectividad digital i la transformació tecnològica comporten un augment sense precedents de la demanda de serveis depenents de tecnologies d'avantguarda. Tant les necessitats governamentals com les solucions de comunicació per satèl·lit estan evolucionant ràpidament. La connectivitat per satèl·lit a través de l'òrbita terrestre baixa també permetrà a Europa oferir una connectivitat ultrasegura a les forces armades. El Sistema de Comunicació Espacial Segura de la UE(Obre en nova finestra) pretén satisfer aquestes necessitats creixents i canviants, i garantir l'accés sense restriccions, evitant la dependència de tercers països i reforçant la resiliència de les nostres cadenes de valor.

El sistema inclourà les últimes tecnologies de comunicació quàntica per al xifrat segur mitjançant la integració de la infraestructura europea de comunicació quàntica ( EuroQCI(Obre en nova finestra) ) i es recolzarà en el desenvolupament de tecnologies innovadores i disruptives, així com en l'aprofitament de l'ecosistema del Nou Espai.

Propers passos

L'acord polític al que han arribat el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió està subjecte ara a l'aprovació formal del Parlament Europeu i del Consell.

La Comissió presentarà pròximament diversos actes d'execució, tal com s'estableix en el Reglament sobre el Programa. Paral·lelament, la Comissió està treballant en la preparació del plec de condicions per establir ràpidament el sistema de connectivitat segura/segura.

Objectius del Programa

La proposta d'un Programa de Connectivitat Segura de la Unió 2023-2027(Obre en nova finestra) , presentada el 15 de febrer de 2022, és el tercer programa emblemàtic espacial de la UE, després de Galileu i Copernicus té com a objectius:

  • Establir un sistema sobirà de connectivitat espacial segura/segura per a la prestació de serveis de comunicació governamental per satèl·lit segurs/segurs, autònoms, fiables i rendibles als usuaris governamentals que recolzin la protecció de les infraestructures crítiques, la vigilància, les accions exteriors, la gestió de crisi i les aplicacions essencials per a l'economia, el medi ambient, la seguretat i la defensa; i

  • Permetre la prestació de serveis comercials per part del sector privat per facilitar, entre altres coses, un major desenvolupament de la banda ampla d'alta velocitat a escala mundial i una connectivitat sense fissures, també a les zones mortes de comunicació, i l'augment de la cohesió entre els territoris dels Estats membres, contribuint així al compliment dels objectius de la  Dècada Digital d'Europa(Obre en nova finestra) .

El Programa impulsarà la competitivitat de la indústria de la UE, incloses les pimes i les empreses emergents, en l'àmbit de les solucions i els serveis de comunicació per satèl·lit, liderant la innovació per garantir que els avanços tecnològics i el seu ús governamental actuïn com a motor de la innovació i d'una comercialització més àmplia.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat