accesskey_mod_content

La Comissió Europea publica una Guia sobre les pròximes normes de protecció de dades

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

29 gener 2018

La Comissió Europea publica una guia per a facilitar una aplicació directa i sense problemes de les noves normes de protecció de dades en tota la UE a partir del 25 de maig. 

Amb poc més de 100 dies abans de l'aplicació de la nova llei, esta  Guia (Obri en nova finestra) descriu el que la Comissió Europea, les autoritats nacionals de protecció de dades i les administracions nacionals han de seguir fent perquè la preparació es complete amb èxit.

El 6 d'abril de 2016, la UE va acordar una important reforma del seu marc de protecció de dades mitjançant l'adopció del paquet de reforma de la mateixa. El Reglament General de Protecció de Dades (GDPR)(Obri en nova finestra) substituirà  a la Directiva de fa vint anys(Obri en nova finestra) el pròxim 25 de maig i seran aplicables a escala de la UE dos anys després de la seua adopció i entrada en vigor.

Al gener de 2017, la Comissió va proposar alinear les normes per a les comunicacions electròniques ( ePrivacy(Obri en nova finestra) ) amb les noves normes de classe mundial del Reglament general de protecció de dades de la UE. Al setembre de 2017, la Comissió va proposar un nou conjunt de normes per a regular el lliure flux de dades no personals en la UE. Juntament amb les normes ja existents per a dades personals, les noves mesures(Obri en nova finestra) permetran l'emmagatzematge i processament de dades no personals en tota la Unió per a impulsar la competitivitat de les empreses europees i modernitzar els servicis públics. Les dos propostes encara han de ser acordades pel Parlament Europeu i els Estats membres.

Si ben el nou Reglament establix un únic conjunt de normes directament aplicables en tots els Estats membres, encara requerirà ajustos significatius en determinats aspectes, com la modificació de les lleis existents pels governs de la UE o la creació del Consell Europeu de Protecció de Dades per les autoritats de protecció de dades. La guia recorda les principals innovacions, les oportunitats obertes per les noves normes, fa un balanç dels treballs preparatoris ja empresos i descriu el treball encara per davant de la Comissió Europea, les autoritats nacionals de protecció de dades i les administracions nacionals.

La Guia (Obri en nova finestra) recorda els principals elements de les noves regles de protecció de dades:

  • Un conjunt de regles en tot el continent, que garantix la seguretat jurídica per a les empreses i el mateix nivell de protecció de dades en tota la UE per als ciutadans.
  • Les mateixes regles s'apliquen a totes les empreses que oferixen servicis en la UE, fins i tot si estes empreses tenen la seua seu fora de la UE.
  • Drets més forts i nous per als ciutadans: el dret a la informació, l'accés i el dret a l'oblit s'enfortixen. Un nou dret a la portabilitat de dades permet als ciutadans moure les seues dades d'una companyia a una altra. Açò donarà a les empreses noves oportunitats de negoci.
  • Protecció més sòlida contra les infraccions de dades: una empresa que patix una violació de dades, que posa a les persones en risc, ha de notificar a l'autoritat de protecció de dades dins de les 72 hores.
  • Regles amb sancions i multes dissuasòries: totes les autoritats de protecció de dades tindran la facultat d'imposar multes per fins a 20 milions d'euros o, en el cas d'una empresa, el 4% de la facturació anual a tot el món.

A partir de maig de 2018, se supervisarà la forma en què els Estats membres apliquen les noves normes i adopten les mesures apropiades quan siga necessari. Un any després de l'entrada en vigor del Reglament (2019), la Comissió organitzarà un esdeveniment per a avaluar les experiències de diferents parts interessades en l'aplicació del Reglament. Açò també s'inclourà en l'informe que la Comissió ha de presentar abans de maig de 2020 sobre l'avaluació i revisió del Reglament.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Seguretat
  • Ciutadà