accesskey_mod_content

L'AEPD participa en una acció europea per analitzar l'aplicació del dret d'accés

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

01 març 2024

Aquesta iniciativa s'engega en el marc del Comitè Europeu de Protecció de Dades i té com a objectiu avaluar com estan complint les organitzacions amb el dret d'accés que exerciten els ciutadans 

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) participa en una acció europea coordinada per conèixer com apliquen les organitzacions en la pràctica el dret d'accés que exerciten els ciutadans, dins del marc d'actuacions del Comitè Europeu de Protecció de Dades (CEPD) de 2024. El CEPD ha seleccionat aquesta temàtica ja que el dret d'accés permet a les persones conèixer què dades té sobre elles una organització i, en moltes ocasions, es converteix en la porta d'entrada per exercitar altres drets de protecció de dades com el de rectificació o supressió. 

Les autoritats de control de l'Espai Econòmic Europeu participaran en aquesta acció al llarg de l'any. L'AEPD, per la seva banda, analitzarà les pràctiques d'una mostra variada de responsables del tractament, tant del sector públic com a privat, per conèixer tant les bones pràctiques com si existeix alguna problemàtica relacionada amb l'atenció a l'exercici del dret d'accés. En 2023, el CEPD va adoptar les  Directrius sobre els drets dels interessats - Dret d'accés(Obre en nova finestra)  per ajudar a les organitzacions a respondre a les sol·licituds d'acord amb els requisits establerts en el Reglament General de Protecció de Dades.

Els resultats d'aquesta acció s'analitzaran de manera coordinada i les Autoritats podran decidir sobre possibles accions addicionals de supervisió i aplicació als seus respectius països. A més, els resultats seran agregats, generant una visió àmplia i permetent un seguiment específic en l'àmbit de l'Espai Econòmic Europeu. Finalment, el Comitè publicarà un informe sobre el resultat d'aquesta anàlisi una vegada concloses les accions.

Aquesta acció és la tercera iniciativa en el marc del Marc d'Aplicació Coordinada (MCE), entre els objectius del qual es troba la cooperació entre les autoritats de protecció de dades. Les accions coordinades anteriors van analitzar  l'ús de serveis en el núvol per part del sector públic  i  la designació i situació dels Delegats de Protecció de Dades en les organitzacions .  

Font original de la notícia

  • Ciutadà
  • Cooperació interadministrativa