accesskey_mod_content

Publicat el Rolling Pla 2024 per a la normalització de les TIC

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

22 febrer 2024

El Rolling Pla per a la normalització de les TIC proporciona un pont únic entre les polítiques de la UE i les activitats de normalització relatives a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

El Rolling Pla de Normalització de les TIC constitueix un pont únic entre les polítiques de la UE i les activitats de normalització relatives a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Això contribueix a augmentar la convergència dels esforços dels responsables de la normalització per aconseguir els objectius polítics de la UE. Aquest document és el resultat d'un diàleg anual en el qual participen una àmplia gamma de parts interessades, representades per la Plataforma Europea de Múltiples Parts sobre Normalització de les TIC (PEM). El Rolling Pla se centra en accions que poden recolzar les polítiques de la UE i no pretén ser tan complet com els programes de treball dels diferents organismes de normalització.

Les accions de normalització identificades en el present document per recolzar les polítiques de la UE són complementàries d'altres instruments, en particular el Programa de Treball Anual de la Unió (PTUA). El Rolling Pla tracta d'enumerar tots els àmbits coneguts en els quals la normalització de les TIC podria recolzar els objectius polítics de la UE. També detalla els requisits per a la normalització de les TIC, els tradueix en accions i proporciona un mecanisme de seguiment per a les accions.

El Rolling Pla 2024 identifica al voltant de 260 accions agrupades en 39 àmbits tecnològics o d'aplicació entorn de/entorn dels impulsors fonamentals i quatre àrees temàtiques: facilitadors clau, reptes socials, innovació per al mercat únic i creixement sostenible. En la secció 3.0 es concedeix especial importància a tres "impulsors fonamentals" horitzontals, inclosos els capítols actualitzats sobre l'economia de les dades, la ciberseguretat i la privadesa electrònica. Totes aquestes són àrees tecnològiques per a la normalització que abasten tot l'espectre de l'elaboració de normes, i és possible que sigui necessari fer referència a elles en moltes, fins i tot en la majoria de les activitats específiques. Els seus reptes sorgeixen en cada pas de la digitalització i els responsables polítics han de ser més conscients que la normalització de les TIC és l'eina per abordar-los.

Què hi ha de nou en l'edició 2024?

Com cada any, la Comissió Europea i la Plataforma Multisectorial (PEM) van revisar i van actualitzar tots els capítols del Rolling Pla. Les actualitzacions de cada capítol inclouen novetats sobre iniciatives polítiques i objectius connexos (que figuren en les parts A.1, A.2 i A.3 de cada capítol), així com la informació més recent sobre els treballs de normalització finalitzats i en curs relacionats amb l'àrea temàtica respectiva (parts C de cada capítol). Les accions (parteix B) de cada capítol s'actualitzen i les accions completades s'eliminen. El motor per actualitzar els capítols és assegurar-se que segueixen estant relacionats amb la  Estratègia Europea de Normalització(Obre en nova finestra) , recolzar els objectius estratègics de la UE i associar els objectius estratègics de la UE a les activitats mundials de normalització de les TIC.

Com a resultat, l'edició de 2024 inclou una sèrie de revisions substancials. Els capítols sobre economia de dades (3.0.1) i interoperabilitat de dades (3.1.3) es van revisar àmpliament i es van ajustar als avanços en la  estratègia de dades(Obre en nova finestra)  de la UE. El títol del capítol 3.1.3 va passar de "Big data, dades obertes i informació del sector públic" a "Interoperabilitat de dades". El nou títol reflecteix amb major precisió el contingut del capítol. Després d'un taller organitzat per la Comissió Europea i MSP al juny de 2023 sobre Sistemes Intel·ligents de Transport, es va actualitzar considerablement el capítol 3.4.5 corresponent sobre "Sistemes Intel·ligents de Transport - Mobilitat Cooperativa, Connectada i Automatitzada (ITS-CCAM) i Electromovilidad". Altres capítols que van sofrir revisions substancials van ser el capítol sobre "Ciberseguretat / Seguretat de Xarxes i Informació" (3.0.2) i el capítol sobre "Web 4.0 i Mons Virtuals" (3.3.7), que anteriorment es deia "Metaverso".

Quins són les tendències?

El Rolling Pla es revisa i actualitza cada any. Els canvis d'un any a un altre es produeixen sobretot en capítols concrets, però també es poden destriar tendències més àmplies al llarg dels anys.

La digitalització a Europa ha de respectar plenament els drets i valors fonamentals europeus. El Rolling Pla reflecteix aquesta política en introduir un capítol Impulsors fundacionals en 2022 que té tres temes fonamentals: Ciberseguretat, Privadesa Economia de Dades. El tema de l'economia de les dades va ser nou en 2022.

L'atenció prestada als valors socials també és visible en la introducció del temi Seguretat, transparència, garanties processals en línia en 2021, normes per garantir un entorn en línia segur i el respecte dels drets fonamentals en línia. I com a part de l'esforç per recolzar el Pacte Verd, el Rolling Pla inclou capítols sobre la normalització de el impacte mediambiental de les TIC i de la Economia Circular a partir de 2021. En 2024, Economia circular ha passat a cridar-se Economia circular i sostenibilitat.

Els estàndards per a la Intel·ligència Artificial (IA) han estat un tema important en el Rolling Pla durant més de 5 anys. La informació continguda en el Rolling Pla ha estat fonamental per a la publicació de la Sol·licitud de Normalització de la Comissió Europea emesa en suport de la Llei de IA. Com a resultat, en els propers anys veurem un augment de l'activitat en matèria de normalització de la IA, que seguirà reflectint-se en el Rolling Pla.

L'estandardització per a la economia de les dades i la interoperabilitat de les dades està guanyant terrè ràpidament. La Llei de Dades, la Llei de Governança de Dades i la Llei de Resiliència Cibernètica són les forces impulsores d'aquesta tendència, i l'economia europea en el seu conjunt depèn cada vegada més del flux i l'intercanvi de dades sense inhibicions.

Un àrea que rep cada vegada més atenció per part dels desenvolupadors d'estàndards convencionals és l'accessibilitat, fonamental per permetre una distribució equitativa dels beneficis de l'avanç tecnològic en la societat. La Llei Europea d'Accessibilitat (EAA; Directiva (UE) 2019/882) exigeix que es garanteixi un alt nivell d'accessibilitat en una àmplia gamma de productes i serveis relacionats amb les TIC. La normalització específica s'està engegant abans de l'entrada en vigor de les CEA, i es fa referència a ella en el capítol 3.1.8. No obstant això, els aspectes d'accessibilitat, abordats en la mesura del possible sobre la base d'un disseny per a tots, hauran de tenir-se en compte en el treball de normalització en molts altres capítols del Rolling Pla.

El Rolling Pla també es manté en línia amb els avanços tecnològics. L'edició de 2023 va més enllà del 5G i aborda també l'estandardització per facilitar la transició al 6G. I a partir de 2021, el capítol sobre Cloud Computing també tindrà en compte l'estandardització per Edge Computing. A partir de 2021, el Rolling Plan también incluye un capítulo sobre la normalización de U-Space, el espacio europeo de control de tráfico para drones. Els sistemes intel·ligents de transport van rebre especial atenció en 2024.

En els propers anys, seguirem veient com el Rolling Pla se centra cada vegada més a recolzar els objectius estratègics de la UE. Després de la sol·licitud de normalització de la IA, són imminents més sol·licituds de normalització per a la normativa digital europea actual i futura. Això pot incloure accions de normalització per permetre l'aplicació de la Llei de Governança de Dades, la Llei de Dades, la Llei de Serveis Digitals, la Llei de Mercats Digitals, la Llei de Ciberresiliencia i la Llei Europa Digital. Les noves tecnologies, com les tecnologies quàntiques, el 6G i els bessons digitals, rebran més atenció en futures edicions del Pla.

Polítiques de la UE recolzades per la normalització de les TIC

IMPULSORS FONAMENTALS

FACILITADORS CLAU

REPTES SOCIALS

INNOVACIÓ PER Al MERCAT ÚNIC DIGITAL

INNOVACIÓ PER Al MERCAT ÚNIC

Blocs de construcció horitzontals

Font original de la notícia (Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat