accesskey_mod_content

La Comissió Europea presenta un conjunt d'iniciatives per a les futures infraestructures digitals

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

22 febrer 2024

La Comissió Europea ha presentat una sèrie de possibles accions per fomentar la innovació, la seguretat i la resiliència de les infraestructures digitals.

La Comissió ha presentat un conjunt de possibles accions per fomentar la innovació, la seguretat i la resiliència de les infraestructures digitals. La futura competitivitat de l'economia europea depèn d'aquestes infraestructures i serveis de xarxes digitals avançats, ja que una connectivitat ràpida, segura/segura i generalitzada és essencial per al desplegament de les tecnologies que ens portaran al món del matí: telemedicina, conducció automatitzada, manteniment predictiu d'edificis, o agricultura de precisió.

Aquest paquet de connectivitat digital té per objecte iniciar un debat sobre propostes concretes amb les parts interessades, els Estats membres i socis afins sobre com configurar la futura acció política de la UE amb vista a aconseguir un consens:

  • El Libro Blanco sobre "Com satisfer les necessitats d'infraestructura digital d'Europa?" analitza els reptes que enfronta Europa actualment en el desplegament de futures xarxes de connectivitat i presenta possibles escenaris per atreure inversions, fomentar la innovació, augmentar la seguretat i aconseguir un veritable Mercat Únic Digital.
  • La Recomendación sobre la seguretat i la resiliència de les infraestructures de cables submarins presenta un conjunt d'accions a nivell nacional i de la UE destinades a millorar la seguretat i la resiliència dels cables submarins, a través d'una millor coordinació en tota la UE, tant en termes de governança com de finançament.

La UE ha de fomentar una comunitat dinàmica d'innovadors europeus, impulsant el desenvolupament d'infraestructures de connectivitat integrada i informàtica col·laborativa. Per aconseguir aquest objectiu, el Llibre Blanco preveu la creació d'una xarxa de computació col·laborativa connectada («xarxa3C») per crear infraestructures i plataformes integrades d'extrem a extrem per al núvol i per a les telecomunicacions, que podrien utilitzar-se per organitzar el desenvolupament de tecnologies innovadores i aplicacions de IA para diversos casos d'ús. Aquest enfocament col·laboratiu podria preparar-se mitjançant la creació de projectes piloto a gran escala o d'un possible nou Projecte important d'interès comú europeu ( IPCEI sigles en anglès)

També és essencial aprofitar millor les sinergies entre les iniciatives existents, com els PIICE sobre infraestructures  i serveis de computació en núvol de nova generació(Obre en nova finestra) , i programes de finançament com el Mecanisme «Connectar Europa» i Europa Digital. Això podria incloure una possible funció de coordinació per a l'Empresa Comuna de Serveis i Redes Inteligentes (SNS DJ. sigles en anglès) a fi de recolzar la creació d'un ecosistema col·laboratiu de connectivitat i informàtica.  

A més, l'ha UE d'aprofitar tot el potencial del mercat únic digital de les telecomunicacions, estudiant mesurades per garantir una veritable igualtat de condicions i replantejar-se el àmbit d'aplicació i els objectius del seu actual marc regulador. Aquesta reflexió hauria de tenir en compte la convergència tecnològica entre les telecomunicacions i el núvol, que, no obstant això, estan subjectes a diferents marcs reglamentaris, així com la necessitat de garantir que tots els operadors que inverteixen en infraestructures digitals puguin beneficiar-se de l'escala necessària per realitzar inversions massives. Això podria implicar un enfocament més harmonitzat dels procediments d'autorització dels operadors de telecomunicacions, una governança més integrada a escala de la Unió per a l'espectre i possibles canvis en la política d'accés majorista. La Comissió també pot estudiar mesures per accelerar el tancament del coure d'aquí a 2030 i fomentar l'ecologización de les xarxes digitals millorant la seva eficiència.

Per protegir la xarxa i la infraestructura informàtica d'Europa, un element essencial de la nostra seguretat econòmica, la UE hauria de  incentivarel desplegament i millorar la seguretat i la resiliència de les infraestructures estratègiques de cable submarí. Sobre la base de la Recomanació adoptada juntament amb el Llibre Blanco, es pot considerar a llarg termini un sistema conjunt de governança de la UE , juntament amb una revisió dels instruments disponibles dissenyats per aprofitar millor les inversions privades per recolzar els Projectes de Cable d'Interès Europeu (CPEI sigles en anglès) .

Com a acció immediata en resposta a les crides dels Estats membres i les parts interessades, la Recomanació pretén millorar la coordinació dins de la UE , per exemple avaluant i mitigant els riscos per a la seguretat, establint un conjunt d'instruments de seguretat per cable i racionalitzant els procediments per a la concessió d'autoritzacions. A més, per recolzar el seguiment de la Recomanació, la Comissió està creant el Grup d'experts sobre infraestructures de cable submarí, compost per les autoritats dels Estats membres.

Etapes següents

La Comissió ha engegat des d'ahir, una consulta pública sobre les 12 hipòtesis exposades en el Llibre Blanco. La consulta conclourà el 30 de juny de 2024. Els documents presentats es publicaran i contribuiran a les futures accions polítiques.

Antecedents

  • El 23 de febrer de 2023, la Comissió va engegar una àmplia consulta exploratòria sobre el futur del sector de la connectivitat i les seves infraestructures, els resultats de les quals es van publicar a l'octubre de 2023.
  • Juntament amb la consulta, la Comissió també va presentar la  Llei de la Infraestructura de Gigabit(Obre en nova finestra)  (GIA), per la qual  es va aconseguir un acord polític(Obre en nova finestra)  el 5 de febrer de 2024, un any després de la proposta. L'introdueix GIA un conjunt de mesures per simplificar i accelerar el desplegament de xarxes de molt alta capacitat, reduint la càrrega administrativa i el cost del desplegament.
  • L'acord es va produir al mateix temps que la  Recomanació sobre la promoció reglamentària de la connectivitat de gigabit(Obre en nova finestra)  (Recomendación Gigabit), que proporciona a les autoritats nacionals orientacions sobre com dissenyar les obligacions de reparació de l'accés majorista per als operadors amb pes significatiu al mercat.
  • A més, la UE ha adoptat mesures per reforçar la nostra connectivitat troncal a través, per exemple, de les associacions Global Gateway, que garanteixen una connectivitat d'alta qualitat amb totes les parts de la Unió, incloses les regions ultraperiféricas, les illes, els Estats membres amb costes i els països i territoris d'ultramar. L'associació Global Gateways, finançada a través del CEF , recolza infraestructures clau com els cables submarins.

Més informació i font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns
  • Informació i dades del sector públic