accesskey_mod_content

La Comissió engega un paquet d'innovació en matèria de IA per recolzar a pimes i empreses emergents de IA

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

25 gener 2024

Això és conseqüència de el acord polític aconseguit al desembre de 2023 sobre la Llei de IA de la UE, la primera llei global mundial sobre intel·ligència artificial, que recolzarà el desenvolupament, el desplegament i l'adopció d'una IA fiable en la UE.

La Comissió ha engegat avui un paquet de mesures per recolzar a les empreses emergents i a les pimes europees en el desenvolupament d'una intel·ligència artificial (IA) fiable que respecti els valors i normes de la UE. Això és conseqüència de el  acord polític(Obre en nova finestra)  aconseguit al desembre de 2023 sobre la Llei de IA de la UE, la primera llei global mundial sobre intel·ligència artificial, que recolzarà el desenvolupament, el desplegament i l'adopció d'una IA fiable en la UE.

En el seu  discurs sobre l'estat de laUnió (Obre en nova finestra)  de 2023, la presidenta Von der Leyen va anunciar una nova iniciativa per posar els superordenadores d'Europa a la disposició d'empreses emergents europees innovadores de IA per formar els seus models de IA fiables. Com a primer pas, la Comissió va engegar al novembre de 2023 el  gran repte de la IA,(Obre en nova finestra)  un premi que ofereix suport financer a les empreses emergents de IA i accés a la supercomputación. El paquet d'avui posa en pràctica aquest compromís a través d'una àmplia gamma de mesures per recolzar les empreses emergents de IA i la innovació, inclosa una proposta per proporcionar un accés privilegiat als superordenadores a les empreses emergents de IA i a la comunitat d'innovació en general. Conté:

  • Una modificació de el Reglament EuroHPC per crear fàbriques de IA, un nou pilar per a les activitats de la  Empresa Comuna(Obre en nova finestra)  de superordenadores de la UE. Això inclou:
  1. Adquisició, millora i funcionament de superordenadores dedicats a la IA per permetre l'aprenentatge automàtic ràpid i la formació de grans models de IA d'ús general (GPAI);
  2. Facilitar l'accés als superordenadores dedicats a la IA, contribuint a ampliar l'ús de la IA a un gran nombre d'usuaris públics i privats, incloses les empreses emergents i les pimes; 
  3. Oferir una finestreta única per a les empreses emergents i els innovadors, recolzar l'ecosistema d'empreses emergents i investigadores de IA en el desenvolupament algorítmic, provar l'avaluació i la validació de models de IA a gran escala, proporcionar instal·lacions de programació adaptades als superordenadores i altres serveis facilitadors de la IA;
  4. Permetre el desenvolupament d'una varietat d'aplicacions emergents de IA basades en models de IA de finalitat general.
  • Una decisió de crear una oficina de IA en el si de la Comissió, que garantirà el desenvolupament i la coordinació de la política de IA a escala europea, i supervisarà l'aplicació i el compliment de la propera  Llei de IA(Obre en nova finestra) .
  • Una Comunicació de la UE sobre l'engegada i la innovació de la IAen la qual s'esbossen activitats clau addicionals:
  1. Suport financer de la Comissió a través de  Horitzó Europa(Obre en nova finestra)  i el  programa Europa Digital(Obre en nova finestra)  dedicat a la IA generativa. Aquest paquet generarà una inversió pública i privada addicional global d'al voltant de 4 000 milions EUR fins a 2027;
  2. Iniciatives d'acompanyament per reforçar la reserva generativa de talent en IA de la UE a través d'activitats d'educació, formació, capacitació i reciclatge professional;
  3. Seguir fomentant les inversions públiques i privades en empreses emergents i en expansió de IA, en particular mitjançant el capital de risc o el suport al capital (també a través de noves iniciatives de el  programa accelerador del Consell Europeu(Obre en nova finestra)  d'Innovació i  InvestEU(Obre en nova finestra) );
  4. L'acceleració de el desenvolupament i la implantació de espaiscomuns europeus de dades, posats a la disposició de la comunitat de la IA, per qui les dades són un recurs clau per entrenar i millorar els seus models. També s'ha publicat avui un nou document de  treball dels serveis de la Comissió sobre espais comuns europeus de dades(Obre en nova finestra) , en el qual es presenta la situació més recent;
  5. La iniciativa «GenAI4EU», que el seu objectiu és recolzar el desenvolupament de casos d'ús nous i aplicacions emergents en els 14 ecosistemes industrials d'Europa, així com en el sector públic. Els àmbits d'aplicació inclouen la robòtica, la salut, la biotecnologia, la fabricació, la mobilitat, el clima i els mons virtuals.

La Comissió també està creant, amb una sèrie d'Estats membres, dos Consorcis Europeus d'Infraestructures Digitals (EDIC):

  1. La Aliança per a les Tecnologies Lingüístiques (ALT-EDIC) té per objecte desenvolupar una infraestructura europea comuna en tecnologies lingüístiques per fer front a l'escassetat de dades lingüístiques europeus per a l'entrenament de solucions de IA, així com defensar la diversitat lingüística i la riquesa cultural d'Europa. Això recolzarà el desenvolupament de grans models lingüístics europeus.
  2. El EDIC «CitiVERSE» aplicarà eines de IA d'última generació per desenvolupar i millorar els bessons digitals locals per a comunitats intel·ligents, ajudant a les ciutats a simular i optimitzar els processos, des de la gestió del tráfico fins a la gestió de residus. 

AI@EC comunicació

La Comissió també ha adoptat avui una  Comunicació(Obre en nova finestra)  en la qual s'esbossa el seu propi enfocament estratègic per a l'ús de la intel·ligència artificial. Amb aquesta visió estratègica, la Comissió anticipa i prepara internament l'aplicació de la Llei de IA de la UE. Inclou accions concretes sobre la manera en què la Comissió crearà capacitat institucional i operativa per garantir el desenvolupament i l'ús d'una IA fiable, segura/segura i ètica. La Comissió també s'està preparant per recolzar a les administracions públiques de la UE en la seva pròpia adopció i ús de la intel·ligència artificial.

Etapes següents

El Parlament Europeu i el Consell estudiaran ara les esmenes proposades per la Comissió a el  Reglament pel qual es crea l'Empresa Comuna d'Informàtica d'Alt Rendiment Europea(Obre en nova finestra) .

L'Oficina de IA es crearà en el si de la Comissió. L'Oficina de IA aplicarà la futura Llei de IA a escala de la UE i supervisarà les normes relatives als models i sistemes de IA d'ús general. Ha de convertir-se en un òrgan central de coordinació de la política de IA a escala de la UE i cooperar amb altres departaments de la Comissió, organismes de la UE, Estats membres i la comunitat de parts interessades. Tindrà una vocació internacional i promourà l'enfocament de la UE pel que fa a la governança de la IA i contribuirà a les activitats internacionals de la UE en matèria de IA. En termes més generals, l'Oficina de IA ha de desenvolupar coneixements i comprensió sobre la IA i fomentar l'adopció i la innovació de la IA. La decisió de crear l'Oficina de IA entrarà en vigor el 24 de gener, i les operacions començaran en els mesos següents.

Els Estats membres crearan ara els Consorcis d'Infraestructures Digitals Europees ALT-EDIC i l'EDIC CitiVERSE amb el suport de la Comissió. 

Antecedents

La Comissió ha facilitat i intensificat durant anys la cooperació en matèria d'intel·ligència artificial en tota la UE per impulsar la seva competitivitat i garantir la confiança sobre la base dels valors de la UE. El  Llibre Blanco de la Comissió sobre la IA(Obre en nova finestra) , publicat en 2020, exposa una visió clara de la IA a Europa: un ecosistema d'excel·lència i confiança. A l'abril de 2021, la Comissió  va proposar la Llei de IA de la UE  i un nou  pla coordinat ambels (Obre en nova finestra)  Estats membres per garantir la seguretat i els drets fonamentals de les persones i les empreses, reforçant al mateix temps la inversió i la innovació en tots els països de la UE. La Llei de IA de la UE va ser  acordada provisionalment pels colegisladores al desembre de 2023(Obre en nova finestra)  i és la primera llei global mundial sobre intel·ligència artificial.

Per a més informació

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain