accesskey_mod_content

Dues noves convocatòries d'ajudes per a recerca i formació en IA i en microelectrònica i semiconductors

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

26 juny 2023

El Comissionat Especial del PERTE Xip i el Secretari General d'Universitats han  detallat les dues noves convocatòries que es publicaran a la fi de mes a l'àrea d'Intel·ligència Artificial i en microelectrònica i semiconductors.

En una reunió online amb els rectors i vice-rectors de recerca, el Govern ha presentat les dues noves convocatòries -que es publicaran a la fi de mes- per impulsar la recerca i formació en àrees capdavanteres, com la Intel·ligència Artificial i la indústria de la microelectrònica i els semiconductors. 

Est és precisament un dels objectius clau de l'addenda al Pla de Recuperació enviada a la Comissió Europea per mobilitzar 84.000 milions de préstecs i més de 10.000 milions de transferències addicionals dels fons europeus Next Generation UE.

Càtedres Xip

Durant l'encontre amb els rectors i vice-rectors, el comissionat del PERTE Xip ha explicat la propera convocatòria que es llançarà a la fi de juny, Càtedres Xip, destinada a potenciar la formació de professionals qualificats en tota la cadena de valor de la indústria de microelectrònica i semiconductors.

La convocatòria de Càtedres Xip compta amb un pressupost de 80 milions d'euros dels fons europeus Next Generation EU i es dirigeixen a la formació d'estudiants en l'àmbit de la microelectrònica i els semiconductors i a la R+D a les universitats públiques i privades d'Espanya, establint-se acords de col·laboració entre universitats i empreses. L'objectiu és aconseguir que almenys 1.000 persones tinguin formació específica d'alta capacitat.

Planes de recerca en Intel·ligència Artificial

Així mateix, el Secretari General d'Universitats ha avançat a la comunitat universitariaque el Ministeri d'Universitats publicarà pròximament l'ordre de bases reguladores i convocatòria per a la concessió d'ajudes per al finançament de plans de recerca en cooperació a l'àrea de la Intel·ligència Artificial desenvolupats per grups de recerca interdisciplinàries en el marc del Pla de Recuperació.

La convocatòria, impulsada en col·laboració amb la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, està enfocada a crear xarxes d'excel·lència de IA ycontará amb un pressupost de 31 milions d'euros en forma de subvenció, i un import màxim de 2 milions d'euros per a cada pla de recerca en cooperació interdisciplinària, en el qual hauran de participar diferents universitats, organismes públics de recerca, instituts de recerca sanitària, centres Tecnològics d'àmbit estatal i centres privats de R+D+i, que compleixin amb els requisits recollits en la convocatòria.

Amb aquestes ajudes, es pretén fomentar la recerca interdisciplinària i disruptiva d'excel·lència a l'àrea de la Intel·ligència Artificial, incorporant aquest enfocament en la cultura investigadora d'Espanya, facilitant amb això una millor interacció entre investigadors i una major transversalitat de la recerca, així com l'obtenció d'avanços amb línies de recerca noves.

Les noves ajudes permetran la creació de xarxes on participin diversos investigadors principals, investigadors col·laboradors, així com investigadors postdoctorals i predoctorals contractats, en projectes a desenvolupar per dos anys i que s'enquadrin dins d'una de les àrees temàtiques elegibles que inclouen fonaments de la IA, ciència cognitiva, algorísmia avançada, computació d'alt rendiment, interaccions humà-màquina, tecnologies quàntiques, tecnologies del llenguatge, impacte ambiental o altres àmbits sectorials.

Les Càtedres universitat-empresa, ja en marxa

Aquestes dues noves convocatòries que ultima el Govern se sumaran a la llançada el passat 14 de novembre de 2022 pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, per finançar càtedres universitàries dedicades a la recerca, divulgació, docència i innovació sobre Intel·ligència Artificial (IA) i ciberseguretat.

L'objectiu és investigar, difondre i formar en l'aplicació d'Intel·ligència Artificial en matèries concretes mitjançant la col·laboració públic-privada, per la qual cosa les càtedres han de comptar amb la contribució del sector privat, incloent cofinançament i la presentació d'un pla de sostenibilitat que garanteixi la subsistència de la càtedra més enllà del període finançat. 

Les càtedres desenvoluparan actuacions orientades a la formació, recerca (tant fonamental com a experimental), desenvolupament experimental i difusió. Prèviament a la convocatòria d'ajudes, a l'abril de 2022, es va llançar la manifestació d'interès relativa a la creació de les càtedres amb un gran acolliment (es van rebre 133 expressions d'interès entre entitats públiques i privades).

El presupuesto del programa es de 16 millones de euros y va dirigido a universidades públicas y privadas, en dos subprogramas: creación de cátedras universidad-empresa nacionales e internacionales. Se financiarán al menos ocho cátedras nacionales y otras ocho internacionales. Las internacionales deberán presentarse al menos con una entidad extranjera de renombre, que tendrá que ser una universidad o una empresa.

Es preveu una aportació de fins a 900.000 euros per càtedra nacional i fins a 1,2 milions d'euros per càtedra internacional. Quant a l'aportació econòmica privada, l'entitat del sector productiu que entri a formar part de la càtedra ha de garantir la quantia de, com a mínim, el 25% de l'import total del projecte.

Les càtedres se centraran a les següents àrees: Aeronàutica i aeroespacial; agricultura; economia de la dada; tecnologies del llenguatge; robòtica; algorismes verds; dret; IA responsable i ètica; geopolítica; música i arts; desenvolupament sostenible; sector públic; ciències de la salut i repte demogràfic.

La convocatoria se enmarca en la Estrategia Nacional de Inteligencia Artificial (ENIA), que tiene como fin “promover el desarrollo de capacidades digitales, potenciar el talento nacional y atraer talento global” relacionado con esta tecnología. Su puesta en marcha está movilizando una inversión pública de 500 millones de euros. Asimismo, se encuadra en la Agenda España Digital 2026 y en el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain